17. Aprila 2021.

U Rusiji se pravi leteći automobil „Ciklokar“

Big Portal

„Letovi prvog prototipa ’Ciklokara’ u prirodnoj veličini sa elektromotorom planirani su za 2022. godinu“, rečeno je u informativnoj službi Fonda za perspektivna istraživanja, a prenosi agenciji RIA „Novosti“.

Aeromobil će moći da podigne u vazduh 600 kilograma tereta ili šestoro ljudi. Glavni izvođač projekta je Institut za termofiziku Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka.

Na „Ciklokaru“ se radi u okviru projekta „Ciklon“. Već je napravljen preliminarni projekat letećeg vozila, na zemlji je testiran ciklični pogonski mehanizam (ciklični rotor) prečnika 1,5 metara i izveden je probni let prototipa teškog 60 kilograma. „Ciklokar“ će biti dugačak 6,2 metra i širok 6 metara. Razvijaće brzinu od 250 km/č i moći će da leti 500 kilometara sa jednim punjenjem, što znači da će bez ateriranja leteti iz Moskve u Nižnji Novgorod, recimo, ili u Voronjež.

„U poređenju sa helikopterskom tehnikom ovaj aparat ima kompaktne gabarite, a pored toga se odlikuje i time što može da aterira na površinu sa nagibom do 30% i da ’pristane’ uz vertikalnu površinu“, rečeno je u fondu.

„Ciklokar“ će biti opremljen električnim sklopom na bazi benzinskog rotaciono-klipnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem ili moćnijom varijantom hibridnog pogona na bazi turboosovinskog motora.

„Ciklokar“ je letelica koja se održava u vazduhu i kreće kroz vazduh zahvaljujući cikličnim pogonskim mehanizmima. Njihove najveće prednosti se sastoje u brzom upravljanju vektorom potiska u svih 360 stepeni, niskim nivoom šuma i kompaktnošću. Ciklični pogonski mehanizam spada među aerodinamičke uređaje koje je najteže projektovati. Taj zadatak u ovkiru realizacije projekta uspešno su rešili naučnici i inženjeri novosibirskog Instituta za termofiziku i njegove krasnojarske filijale“, rekao je za RIA „Novosti“ Jan Čibisov, rukovodilac projektantske grupe Fonda za perspektivna istraživanja.

„Ključna tehnologija je spremna, očekujemo da će za tri godine tehnički prototip ’Ciklokara’ biti ovaploćen u pravu letelicu“, dodao je on.

Kako je objašnjeno u informativnoj službi fonda, upravljanje „Ciklokarom“ neće biti teže od upravljanja savremenim automobilima. Njime će moći da se pilotira neposredno iz kabine i daljinski preko gadžeta ili iz centralnog komandnog punkta na zemlji.

Biće predviđena i specijalna zaštita vozača i putnika od na rotoru lopatica, a one će biti zaštićene od sudara sa stranim predmetima.

Izvor: Russia Beyond

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare