U Rusiji napravljena tri preparata protiv virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Rusiji napravljena tri preparata protiv virusa korona

U Rusiji su uz učešće stručnjaka iz Ruske akademije nauka i umjetnosti (RAN) napravljena tri preparata koja se potencijalno mogu primijeniti za liječenje infekcije prouzrokovane virusom korona, izjavio je potpredsjednik, šef odjeljenja medicinsko-bioloških nauka RAN akademik Vladimir Čehonjin.

Naučnik je podsjetio da je prije nekoliko godina na Institutu za organsku sintezu ­”Postovski” pri uralskom ogranku RAN bio napravljen antivirusni preparat triazavirin, koji je sada zainteresovao kineske stručnjake u pogledu mogućnosti primjene u liječenju Kovid-19.

  • Trenutno je spremna posebna, inhalaciona forma ovog preparata, koja se može koristiti isključivo za liječenje respiratorne virusne infekcije. Siguran sam da će biti pogodnija za leijčenje od virusa korona. Lijek je već spreman za testiranja u specijalizovanim ustanovama – istakao je Čehonjin.

Osim toga, po riječima Čehonjina, Institut za organsku sintezu je, zajedno sa moskovskim Institutom za organsku hemiju “Zelinski”, napravio prilično efikasnu i kompatibilnu sa zahtjevima ruske farmaceutske industrije, šemu sinteze antivirusnog prepata favipiravir, koji je bio prethodno napravljen u Јapanu za liječenje infekcija izazvanih takozvanim RNK-virusima u koje spada i sadašnji Kovid-19.

Kako tvrdi potpredsjednik RAN, ovaj preparat je takođe spreman za ispitivanja.

Drugi preparat, fortepren, ranije je napravljen u Nacionalnom epidemiološkom i mikrobiološkom centru “Hamaleji” zajedno sa Institutom za organsku hemiju na bazi lijeka fosprenil, koji se koristi za liječenje infekcija izazvanih virusom korona kod životinja.

  • Što se tiče lijeka forteprena, prošao je sve faze kliničkih ispitivanja, odnosno, bio je testiran i na ljudima. Ovaj preparat je trenutno u fazi registracije, a nakon toga mogu početi testiranja njegove efikasnosti u borbi protiv Kovid-19 – istakao je potpredsjednik RAN.

Podsjetimo, ranije je Federalna agencija za biomedicinu predstavila preparat za liječenje Kovid-19 na bazi antimalarijskog lijeka meflohina.

Prema reijčima Čehonjina, u Rusiji se uz učešće stručnjaka sa Akademije nauka razvijaju i tri vakcine protiv infekcije Kovid-19.

Danas objavljeno

MUP KS: Oko 2.000 migranata učestvovalo u incidentu u Blažuju

M.

“Zaboravite na bahatosti, veze, kumstva…”

M.

Njemačka bi mogla biti prinuđena da zatvori granice

M.

1 Komentar

Sina 30 Marta, 2020 at 9:42 am

Zar će neko zajebati NOVARTIS ?

Odgovori

Ostavite komentar