U RS stiglo 25.000 doza vakcina Sputnjik V - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U RS stiglo 25.000 doza vakcina Sputnjik V

U Republiku Srpsku danas je dopremljeno novih 25.000 doza vakcina „Sputnjik V“. Vakcine su dopremljene u prostorije uvoznika, preduzeća „Krajinagroup“ u Banjoj Luci, a isporuci je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Riječ je o 25.000 doza prve komponente ove vakcine. Nakon procedure kontrole kvaliteta serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, bit će distribuisana zdravstvenim ustanovama u RS.

“Danas imamo novu isporuku vakcina ruskog proizvođača koje je nabavila RS preko veleprometnika, za potrebe vakcinacije svog stanovništva. Važno je da imamo kontinuitet u isporuci kako ovih vakcina, tako i vakcina drugih proizvođača, kako bi proces vakcinacije stanovništva mogao da se odvija nesmetano i da se dodatno ubrza. Sa prethodnim isporukama vakcina Sputnjik V i Sinofarm koje smo nabavili, kao i vakcina Fajzer i Astra Zeneka koje pristižu iz mehanizma COVAX i posredstvom EU4Health programa, na raspolaganju imamo značajne količine vakcina, a očekujemo i nove isporuke u narednom periodu. Prema najavama proizvođačima, uskoro bi trebalo da budu dopremljene i nove količine druge komponente vakcina „Sputnjik V”, rekao je ministar Šeranić.

Ministar je podsjetio da je u prethodnom periodu u Republiku Srpsku dopremljeno ukupno 74.300 doza prve i druge komponente ruskih vakcina „Sputnjik V“.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, do sada je u Republici Srpskoj prvu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo više od 88.000 stanovnika, dok je kompletno vakcinisano oko 32.000 ljudi.

Danas objavljeno

Ubrizgali 840 doza vakcina kojima je istekao rok

M.

U Srpskoj 457 novooboljelih; Preminulo 12 osoba

M.

Bosna i Hercegovina prva u Evropi po smrtnosti od korone

M.

Ostavite komentar