U RS pod nadzorom devet osoba zbog virusa korona - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U RS pod nadzorom devet osoba zbog virusa korona

U Srpskoj do sada nije bilo sumnjivih niti prijavljenih oboljelih od novog virusa korona (COVID-19), a trenutno je pod zdravstvenim nadzorom devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Naglašavaju da su sve zdravstvene ustanove obaviještene da pojačaju zdravstveni nadzor nad svim respiratornim infekcijama i da primjenjuju sve potrebne mjere za prevenciju i kontrolu infekcije.

–Zdravstvene ustanove su dobile uputstva o svim mjerama i postupcima koje trebaju preduzimati u okviru epidemiološkog nadzora i u slučaju pojave sumnje na infekciju uzrokovanu novim korona virusom kod osoba koje dolaze iz zemalja i područja gdje su potvrđeni oboljeli od ove bolesti, a posebno nakon pojave i širenja povećanog broja oboljelih na sjeveru Italije – ističu u IJZ.

Dodaju da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i svim ostalim nadležnim zdravstvenim ustanovama, preduzimaju potrebne mjere i aktivnosti, i svakodnevno prate epidemiološku situaciju o pojavi širenju korona virusne infekcije.

–U skladu sa preporukama SZO u vezi sa infekcijom novim virusom korona, izdate su preporuke da svi zaposleni na graničnom prelazu, koji su u kontaktu sa putnicima i kontrolišu iz kojih područja dolaze, koriste zaštitne jednokratne maske, uz često pranje ruku toplom vodom i sapunom ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi alkohola. Putnicima iz zemalja gdje su registrovani oboljeli daju se obavještenja za dalje postupanje u saradnji sa zdravstvenom službom – kažu za Srpskainfo u Službi za epidemiologiju IJZ i podsjećaju da u UKC RS postoje laboratorijski kapaciteti za dijagnostiku virusa korona.

(Srpskainfo, BN)
(Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Danas objavljeno

Osumnjičeni za otmicu Stevanovića sprovedeni u Tužilaštvo

M.

Uragan hara Italijom; bujice ruše sve pred sobom, beživotno tijelo nađeno u grmlju

M.

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Ostavite komentar