U RS jača crno tržište duvana - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U RS jača crno tržište duvana

Neko je očigledno dopustio da se u Srpskoj cigarete prodaju na crnom tržištu. Nije to slučajno, rekao je poslanik SDS Tomica Stojanović na sjednici Narodne skupštine, tokom rasprave o izmjenama Zakona o o duvanu. – Narod, normalno, kupuje cigarete ispod tezge. Niko nije lud da daje za kutiju cigareta 5…

  • Neko je očigledno dopustio da se u Srpskoj cigarete prodaju na crnom tržištu. Nije to slučajno, rekao je poslanik SDS Tomica Stojanović na sjednici Narodne skupštine, tokom rasprave o izmjenama Zakona o o duvanu.

– Narod, normalno, kupuje cigarete ispod tezge. Niko nije lud da daje za kutiju cigareta 5 maraka, ako je može kupiti za 2,5 marke. Crnogorci, koji su svjetski eksperti za šverc, uredili su svoje tržište, samo mi zaostajemo i zbog toga nam propadaju milioni – rekao je Stojanović.

On navodi da se oko 20 miliona KM godišnje u budžet RS slije na osnovu akciza na duvanske proizvode, te ocjenjuje da “isto toliko sigurno uzimaju oni koji kontrolišu crno tržište”.

– U svemu tome “donji” su poljorivrednici, proizvođači duvana. Oni imaju i znanje i opremu i tradiciju, ali propadaju, jer kajmak kupi šverceri i razni drugi posrednici i prerađivači, a oni dobiju najmanje i nemaju dovoljnu podršku RS. Oni odustaju od proizvodnje duvana – rekao je Stojanović i dodao da će, ako se proizvodnja duvana u RS ugasi, nekoliko stotina porodica definitivno napustiti Srpsku.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić kaže da u RS duvan proizvodi oko 400 do 500 porodica, ali da nije tačno da Vlada RS ne vodi računa o njima.

– Samo po osnovu direktnih podsticaja oni primaju oko 300.000 KM godišnje – rekao je Pašalić i dodao da odgovor, što se tiče ubiranja akciza, treba tražiti od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja je nadležna za ovu oblast.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar