26. Augusta 2020.

U rodnoj kući Petra Kočića u petak otvaranje izložbe

Big Portal

Izložba će biti otvorena u 11 časova, u okviru manifestacije “Kočićev zbor”, najavljeno je iz Muzeja Republike Srpske.

Autor izložbe Vladimir Đukanović naveo je da će na izložbi biti prikazan život i rad pisca i to putem fotografija Petra Kočića i njegovih književnih junaka Luje, Tube, Davida Štrpca, te rukopisa “Mrgud”, “Sudanija”, “O Bosni” i “Za seljaka”.

“Osim ove izložbe, biće prikazane i kompletno uređene još dvije kuće na Kočićevom ognjištu, koje smo ove godine dopunili sa 60 novih eksponata”, rekao je Đukanović.

On je među novim eksponatima izdvojio đerdan sa 60 cvancika, šest terzijanera i 20 polupuceta, dijelove muških i ženskih narodnih nošnji, kompletnu opremu uz ognjište, opremu za preradu vune, lana i konoplje, sanduke za ruho i Zmijanjske vezove.

Đukanović je istakao da je cilj prikupljanja predmeta formiranje Zbirke “Kočićevo ognjište”, koja bi prikazala život na Zmijanju krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Kočićevo ognjište je smješteno na 4.000 kvadratnih metara, na kojima se nalazi šest objekata i to Rodna kuća Petra Kočića, dvodijelna dinarska planinska kuća brvnara, zgradica, mlječar i dva pomoćna objekta.

U Banjaluci je 24. avgusta izložbom fotografija velikog srpskog književnika Petra Kočića i njegove porodice pod nazivom “Ruža u mećavi”, autora Zorana Pejašinovića, otvoren 55. “Kočićev zbor”, koji će zbog trenutne epidemiološke situacije biti održan u manjem formatu.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare