U Rimu počelo kažnjavanje turista zbog sjedenja na stepenicama - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

U Rimu počelo kažnjavanje turista zbog sjedenja na stepenicama

Rimska „turistička policija“ počela je da kažnjava one koji se ne pridržavaju novouvedenih pravila ponašanja turista oko značajnih kulturno-istorijskih spomenika.

Rimska „turistička policija“ počela je da kažnjava one koji se ne pridržavaju novouvedenih pravila ponašanja turista oko značajnih kulturno-istorijskih spomenika.

Početkom godine, gradske vlasti su donele nova pravila ponašanja turista kojima se zabranjuje bilo kakvo duže zadržavanje ili sedenje na istorijskim spomenicima.

Ova zabrana se odnosi i na čuvene stepenice na Španskom trgu, koje su posebnu popularnost stekle zahvaljujući filmu Praznik u Rimu iz 1953. godine, sa Odri Hepbern i Gregori Pekom u glavnim ulogama.

Mermerno stepenište, koje je projektovao Frančesko de Sanktis između 1723. i 1726. godine, je klasifikovano je kao jedno od arhitektonskih remek-dela Rima.

Ukupno 136 stepenica koje vode do crkve Triniti dei Monti nalazi se pod zaštitom Uneska.

Poslednjih godina mermerno stepenište je bilo ozbiljno oštećeno zbog zagađenja, kao i zbog mrlja od vina i kafe koje su za sobom ostavljali nesavesni posetioci.

Obnova stepeništa 2015. godine koštala je 1,5 miliona evra, a novac je donirala poznata italijanska kompanija „Bulgari“.

Za sada „turistička policija“ samo opominje turiste da ne sede na stepenicama i još uvek ne naplaćuju zaprećene kazne od 250 evra. Međutim, u Veneciji je pak, prošlog meseca kažnjeno dvoje nemačkih turista sa 950 evra zbog pravljenja kafe na stepeništu kod mosta Rialto.

Danas objavljeno

Preminula glumica Natali Delon

D

Otkriveno vrijedan arheološki nalaz u grobnici u Engleskoj

D

Ove tri stvari su najvažnije muškarcima u krevetu

D

Ostavite komentar