U prošloj godini najmanje poginulih u posljednjih 15 godina - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

U prošloj godini najmanje poginulih u posljednjih 15 godina

Na putevima u BiH tokom 2020. poginule su 244 osobe, što je najmanji broj mrtvih od 2005. godine.

Pokazuju to podaci Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), odakle su precizirali da su se na bh. putevima u prošloj godini dogodile ukupno 29.703 nezgode, od čega 6.260 sa poginulim i povrijeđenima, te preostale 23.443 sa materijalnom štetom.

U prošlogodišnjim udesima, kako su naveli iz BIHAMK-a, teže ili lakše povrijeđeno je 8.575 lica.

“Tokom protekle, 2020. godine registrovano je 4.816 nezgoda manje u odnosu na 2019. godinu, što izraženo u procentima prikazuje smanjenje ukupnog broja nezgoda za 13,95 odsto. Broj nezgoda sa poginulim, odnosno povrijeđenim licima je smanjen za 996 ili 13,73 odsto”, istakli su iz BIHAMK-a.

Izračunali su iz BIHAMK-a da se na putevima u BiH tokom 2020. godine dnevno događala 81 nezgoda.

Uočili su da je ukupan broj saobraćajnih nezgoda tokom prošle godine smanjen u svim kantonima, a takav trend je zabilježen i u Republici Srpskoj. U Bosanskopodrinjskom kantonu tokom prošle godine nije poginulo nijedno lice u saobraćaju.

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima bile su jedan od najčešćih uzročnika udesa i tokom prošle godine.

“Slijede nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštovanje saobraćajne signalizacije, te nepovoljne uslove na putu. Među greškama vozača u gradskim uslovima treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti, odnosno odstojanju između vozila”, ističu iz BIHAMK-a.

Iako je, dakle, smanjen broj poginulih, kako navode, tokom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila je 69 poginulih na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka u EU (51 poginuli/milion stanovnika).

Zaključili su iz BIHAMK-a da je trend smanjenja ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, koji je započeo 2017, nastavljen većim intenzitetom tokom protekle godine, a razlog se ogleda i u proglašenju stanja nesreće u FBiH, odnosno vanrednog stanja u Republici Srpskoj zbog pojave virusa korona.

Iz MUP-a Srpske za “Nezavisne” su rekli da se prošle godine u RS dogodilo 9.070 saobraćajnih nezgoda, što je manje za 11 odsto u odnosu na isti period 2019.

“U saobraćajnim nezgodama 2020. poginulo je 101 lice, što je za 17 lica manje u odnosu na uporedni period”, rekli su iz MUP-a.

Broj nezgoda i stradalih, dakle, smanjen je i u RS, a Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da je na to uticao niz faktora.

“Jednim dijelom, manjim, to je ograničenje kretanja. Prošle godine smo nekoliko mjeseci imali policijski čas. Dakle, noću nije bilo kretanja vozila i to je svakako uticalo na smanjenje broja nezgoda”, rekao je Radović za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, na povoljniju statistiku uticao je i rad prije svega MUP-a RS, a onda i višegodišnje kampanje. Podsjetio je i na dodatno opremanje policije.

“MUP Srpske snabdio se opremom za bolje i efikasnije mjerenje brzine kretanja vozila, dijelom i uz podršku Agencije za bezbjednost saobraćaja RS. Poznato je da su nabavljeni i radari koji rade bez prisustva policajaca, da imamo veći broj stacionarnih radara, kao i presretače”, podsjetio je Radović te dodao da to znači da, kada ste na putu, postoji i velika vjerovatnoća da ćete biti kontrolisani.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar