U Prištini danas prva plenarna sednica - Srpska lista nece podržati vladu - BIGportal.ba
Region Vijesti

U Prištini danas prva plenarna sednica – Srpska lista nece podržati vladu

U Prištini ce u ponedeljak biti održana prva plenarna sednica, nakon konstituisanja 26. decembra prošle godine, na kojoj se ocekuje izglasavanje nove vlade .

Na celu nove vlade bice lider Pokreta Samoopredeljenje, Ajlbin Kurti.

Vladu su zajednicki formirali Samoopredeljenje sa Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe, nakon dugih pregovora koji su trajali dva mesec od saopštvanja konacnih rezultata i cetiri meseca od izbora, 6. oktobra prošle godine.

Da bi sporazum Samoopredeljenja i DSK bio postignut Kurti je ipak morao da ustupi mesto predsednika prlamenta Mustafiom DSK, iako je na tu poziciju vec izabran njegov partijski kolega Glauk Konjufca.

Takode, dve albanske partije su odstupile i od predizbornog obecanja gradanima, pa ce vlada imati 15 umesto 12 ministara.

Vlada ce biti izabrana ako dobije podršku proste vecine, 61 poslanika od ukupno 120. Samoopredeljenje u parlamentu ima 29 poslanika, dok DSK ima poslanika manje.

Medutim, ako predloženi sastav vlade Albina Kurtija ne dobije potrebnu vecinu, predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Taci ce predložiti novog mandatara.

A ako i taj pokušaj propadne na kosovskoj teritoriji ce biti održani novi vanredni parlamentarni izbori.

Ako vlada bude izglasana dve vodece stranke ce ravnoprvno podeliti broj ministarstava – po šest, dok ce tri preostala pripasti manjinskim zajednicama.

Kamen spoticanja u postizanju sporazuma izmedu dveju stranaka je bilo i mesto predsednika privremenih prištinskih institucija, nakon isteka mandata Taciju, koje je Mustafa tražio za svoju stranku, ali je, kako prenose prištinski mediji, ta tema ostvljena za kasnije.

Što se tice mesta predsednika, koje je do sada bila glavna tema pregovora, LVV i DSK odlucili su da o ovom pitanju ostaje da se raspravlja kasnije.

Srbi, odnosno Srpska lista, kao najuticajnija srpska stranka na Kosovu i Metohiji nece podržati konstituisanje buduce vlade u Prištini, ali ce se boriti za interese srpskog naroda u Supštini.

Poslanici Srpske liste, njih 10, bice u Skupštini, ali da nece podržati buducu vladu.

Danas objavljeno

Nova dešavanja na poljsko-beloruskoj granici: Počelo je

M.

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Ostavite komentar