U pripremi električni Mercedes EQB - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

U pripremi električni Mercedes EQB

Kompanija Mercedes je u završnoj fazi razvoja potpuno novog električnog crossovera EQB.

Kako javlja Auto Express, EQB će deliti platformu s modelom GLB, a u prodaji se očekuje 2021. godine nakon modela Mercedes EQA. Ovim modelom će Mercedesova ponuda električnih modela biti povećana na četiri.

Pomenuti magazin je objavio i render koji nagoveštava izgled električnog crossovera EQB, a vidljivo je da je pozajmio neke karakteristike modela EQA i EQC poput tankih prednjih svetala, redizajnirane prednje rešetke i aerodinamičnog prednjeg branika.

“Verujemo da svaki Mercedes mora imati lice. Ovo je nešto što uvodimo s modelom EQC i što će imati drugi modeli. Postojaće različite varijacije izgleda napred i nazad u EQ porodici, ali će deliti sličan dizajnerski jezik”, rekao je direktor dizajna eksterijera Robert Lesnik.

Novi EQB će deliti platformu s modelom GLB koji ima konvencionalni pogon. Biće baziran na modifikovanoj verziji Mercedesove postojeće MFA2 platforme koju koriste i najnovija A-Klasa, B-Klasa i CLA. Očekuje se i sličan električni pogon kao i u slučaju novog EQA modela s motorom na obe osovine i baterijom postavljenom na “kičmu” automobila.

Standardni GLB je dostupan sa sedam sedišta s tim da se dva dodatna sklopiva sedišta nalaze ispod dna prtljažnika. Teško je verovati da će EQB biti ponuđen u ovoj konfiguraciji jer je potreban dodatni prostor za električne motore i bateriju.

Precizni detalji o električnom crossoveru za sada nisu poznati, ali bi prema specifikacijama modela EQA trebalo da razvija oko 270 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Takođe, očekuje se domet oko 480 kilometara.

Lesnik je najavio da će za dve godine Mercedes imati 10 električnih modela, a kompanija je do sada potvrdila pet. Među njima će biti nekoliko sedana. Buduća EQS limuzina je najavljena konceptom prošle godine na Sajmu u Frankfurtu, a u prodaji se očekuje 2022. godine kao rival Teslinom Modelu S.

Izvor: Klix.ba / Autoexpress.co.uk

Render: Autoexpress.co.uk

Danas objavljeno

Prvi put u istoriji prodato više električnih automobila nego dizelaša

Vanja A

Džeremi Klarkson odabrao najgore automobile u 2021. godini

Vanja A

Volkswagen i Bosch ulaze u saradnju povodom proizvodnje baterija

Vanja A

Ostavite komentar