21. Decembra 2022.

U Prijedoru uhapšena šestorica demobilisanih boraca VRS

Big Portal

Sumnjiče ih za ratne zločine i zločin protiv čovječnosti na području Prijedora tokom 1992. godine. Hapšenja su izazvala reakcije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ovo je, kažu, samo još jedan slučaj sprovođenja “selektivne pravde”, po kojoj su Srbi krivci za sva dešavanja tokom prethodnog rada.

Јedan od šest uhapšenih u akciji SIPE je i Dragan Škrbić, iz sela Trnopolje kod Prijedora. Ovo je nastavak progona Srba, ističe Goranov brat Milan.

Tvrdi da je njegov brat nevin, jer je u periodu od kraja maja do oktobra 1992. godine, za koji se sumnjiči da je počinio ratni zločin – bio ranjen i na rehabilitaciji.

– Brat nije mogao biti tu jer je ranjen 31. maja, tako da za sabirni centar nije mogao biti odgovoran niti učestvovati, jer je tri sedmice bio u bolnici, poslije toga je otišao u Banju Mlječanicu na rehabilitaciju – kaže Škrbić.

Svih šest uhapšenih, nakon kriminalističke obrade, predati su u nadležnost Tužilaštva BiH.

– Osumnjičeni se terete da su vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije – navode iz Tužilaštva.

Ovakva hapšnja više nisu iznenađenje, jer su Srbi označeni kao dežurni krivci za sve što se događalo u BiH za vrijeme rata, ističu u organizacijama proisteklim iz Odbrambeno-otadžbibnskog rata.

Naglašavaju da Bošnjaci i Hrvati uglavnom dobijaju minimalne kazne ili budu oslobođeni krivice za zločine nad Srbima.

– Nama se to dešava već dvadeset i nekoliko godina. Dvadeset i nekoliko godina oslobađaju se ljudi ili se minimalno kažnjavaju za neka djela gdje Srbin dobija 20, 30 ili 40 godina, pa i doživotnu robiju – istakao je Zoran Predojević, predsjednik BO Prijedor.

– Kad sam čuo za ono hapšenje u Јošanici 6 Bošnjaka, ja sam odmah rekao, evo sad će biti i šest Srba. Neko stalno izjednačava, ali mi znamo da Srbi uvijek veće kazne dobijaju, da su Srbi značajno više presuđeni i da je Srba značajno više presuđeno – naveo je Slaviša Knjeginić, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Riječ je o dvostrukim aršinima, ističe Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Repbulike Srpske. Pravde za Srbe, kaže, jednostavno nema. Slučaj Јošanice, gdje su osumnjičeni za zločin nad Srbima pušteni na slobodu, bez pritvora ili mjera zabrana, klasičan je primjer.

– Sa druge strane, imamo odmah drugi dan, i ja sam jutros dok sam putovao čuo da je 6 pripadnika VRS uhapšeno, i vjerovatno, njima će biti izrečene mjere zabrane, ili će biti zadržani u pritvoru, dok za ove druge se otvsara mogućnost da napuste teritoriju BiH jer za njih ne važe niakave mjere zabrane, kao što je to učinio gospodin Mahmuljin – istakao je Ostojić.

Kako je istaknuto iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku da li će biti zadržani u pritvoru.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare