U posljednja 24 časa dvije osobe preminule od virusa korona u Mostaru - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U posljednja 24 časa dvije osobe preminule od virusa korona u Mostaru

U protekla 24 sata dvije osobe preminule su u covid-bolnici SKB-a Mostar, a broj novooboljelih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) pada četvrti dan za redom.

Prema riječima savjetnika predsjednika Vlade HNK-a Darke Juke, preminuo je muškarac rođen 1959. godine s prebivalištem u Međugorju i žena iz Čitluka rođena 1945. godine.

Preminuli je imao kardiološke smetnje i dijabetes, dok je preminula, takođe, patila od kardioloških problema.

U protekla 24 časa zabilježen je samo jedan novi slučaj covida-19 u HNK-u, i to u Čitluku.

Ukupno je u HNK-u do sada evidentirano 205 covid-pozitivnih osoba, osam osoba je preminulo, a 16 osoba vode se kao oporavljene.

U mostarskoj covid-bolnici trenutno se liječi 25 pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru, a 12 na liječenju uz potporu kisikom.

“U Konjicu već dva tjedna nemamo novih oboljelih, a u Mostaru posljednjih dana tek pojedinačne slučajeve koje brzo stavljamo pod nadzor i nemamo tu većih problema. U Čitluku i Čapljini poduzimamo daljnje korake kako bi i te dvije općine stavili pod nadzor. Posljednje mjere pridonijele su poboljšanju situacije i vjerujem da ćemo u sljedećih sedam dana i te općine imati pod kontrolom”, kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić.

Avdić kazao je da je širenje virusa u HNK-u usporeno i da su ostvareni do sada zacrtani ciljevi.

“Sljedeći naš strateški cilj je spriječiti, odnosno izbaciti virus iz zdravstvenih ustanova te spriječiti prodor virusa u staračke domove”, istakao je Avdić, najavivši pojačano testiranje osoba zaposlenih u domovima za stare i nemoćne te u ustanovama za djecu bez roditeljskog staranja.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti popuštanja restriktivnih mjera, Juka je odgovorio da se još ne razmišlja u tom smjeru.

“Nismo još niti na vrhuncu epidemije, a kamoli u procesu njezina pada. Poruka je jasna: nema popuštanja, nema posustajanja, sve mjere koje su na snazi su tu kako bi zaštitile naše zdravlje i naše živote”, ustvrdio je Juka.

FENA

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar