U posljednjih 40 godina sve više trudnica ima visok krvni pritisak - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

U posljednjih 40 godina sve više trudnica ima visok krvni pritisak

Nagli porast broja trudnica sa visokim krvnim pritiskom postao je globalni problem, otkriva najveće istraživanje ove vrste do sada.

Za ovu studiju, međunarodni tim istraživača analizirao je podatke 151 miliona hospitalizacija širom sveta između 1970. i 2010. godine kako bi utvrdio stope hroničnog visokog krvnog pritiska kod trudnica starosti od 15 do 49 godina, piše Science Daily.

Hronična hipertenzija definisana je kao visok krvni pritisak pre trudnoće ili tokom prvih 20 sedmica trudnoće.

Istraživači su kao referentnu vrednost pritiska uzeli 140/90, ova granica je nešto viša od uobičajene medicinski ustanovljene normalne vrednosti pritiska koja iznosi 120/80, a visokim pritiskom smatrali su sve one vrednosti iznad 140/90.

Hipertenzija kod trudnica predstavlja rizik i za plod i za majku.

Takođe, povećava rizik za mrtvorođenje, kao i rizik od preeklampsije (po život opasan visok krvni pritisak tokom trudnoće), moždanog udara, srčanog zastoja i bolesti srčanog mišića, prekida rada bubrega i smrti.

Oko 0,63 odsto žena imalo je hroničan visok krvni pritisak tokom trudnoće, a stopa se vremenom naglo povećala, sa 0,11 odsto u 1970. godini na 1,52 odsto u 2010. godini, što je više od 13 puta. Od 1979. stopa se povećavala u proseku za šest odsto svake godine, pokazali su nalazi studije.

“Otkrili smo da je kod žena koje su bile starije kada su zatrudnele postojala veća verovatnoća da imaju hroničnu hipertenziju”, rekao je glavni autor studije Kandi Anant, profesor i šef Odeljenja za epidemiologiju i biostatistiku na Odeljenju za akušerstvo, ginekologiju i reproduktivne nauke na Medicinskom fakultetu u Nju Džersiju.

“Budući da se sve više žena odlučuje za odlaganje prve trudnoće, a godine žena su povezane sa hroničnim visokim krvnim pritiskom, žene bi trebale da budu svesne rizika povezanih sa visokim krvnim pritiskom tokom trudnoće”, dodao je profesor.

Profesor Anant ističe da bi žene koje već imaju visok krvni pritisak i planiraju trudnoću trebalo da usko sarađuju sa svojim doktorom, kako bi pažljivo nadgledale i upravljale krvnim pritiskom. To je naročito bitno tokom trudnoće, kako bi umanjile ozbiljne zdravstvene rizike i za sebe i za svoju bebu.

Izveštaj je objavljen u časopisu “Hypertension”.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Šta ako jedete samo žumance?

Zeljka

10 sekundi je dovoljno da otkrijete da li imate rizik od rane smrti, testirajte se

Vanja A

Ten za tren uz proizvode za samotamnjenje

Vanja A

Ostavite komentar