29. Decembra 2022.

U Petrinji protest zbog spore obnove dvije godine od zemljotresa

Big Portal

Sporost obnove ovog područja je već danima glavna tema u hrvatskoj javnosti o kojoj govore svi osim, osim pojedinih političara, koji se očito zbog stranačke disciline boje izjašnjavanja, piše danas zagrebački Večernji list.

Obnovom Banije očito niko nije zadovoljan.

Drugi, najjači potres magnitude 6.2 po Rihteru pogodio je Petrinju na današnji dan prije dvije godine i potpuno promijenio sliku ovog grada, ali i Gline i Siska.

List piše da obnova škola, zdravstvenih institucija i nekih javnih zgrada i ide nekako, ali da sve to, kažu, nema smisla kada nisu obnovljeni domovi.

A obnova kuća, dodaju, ne ide nikako, jer ih je do sada obnovljeno samo šest.

Tihana Starešinović iz Petrinje kaže da su prestali da čekaju.

  • Dvije godine od zemljotresa, godina i po nakon uklanjanja kuće, moji se roditelji i dalje bore s papirima oko obnove. Tek prije pola godine Ministarstvo građevinarstva je prebacilo lopticu Državnom uredu za obnovu i od tada se dopiisuju sa nekim inženjerima, koji dolaze, iščuđavaju se. Pišemo, požurujemo, a kad pitamo ko da to napokon prelomi, svi samo sliježu ramenima – pojašnjava ona probleme svojih roditelja čija kuća je srušena u Strašniku, selu u samom epicentru zemljotresa od prije dvije godine.

Kuće stoje po dvije godine s crvenim nalepnicama, zbog toga njihovi vlasnici ne stanuju u njima, čekaju rušenje, a objekti propadaju zbog oštećenja i vremenskih prilika.

I onda im, piše list, jednog dana mijenjaju naljepnice, jer nakon ponovnog pregleda tvrde da je ipak moguća rekonstrukcijska obnova kuće, pa sve kreće ispočetka.

Zato stanovnici Petrinje kažu da su prestali da slušaju sva ispracna obećanja.

  • Prestali smo očekivati ispunjenje rokova jer su odavno iscureli. Pravimo se da ne vidimo koliko sve to vidimo, već dvije godine. Onima koji u svojim rukama imaju moć da podignu Petrinju s kolena možemo reći samo ovo: pravimo se da ne vidimo kako ćete drugu godinu zaredom sjesti u službene automobile, doći u Petrinju, napraviti po koju fotografiju i nizati obećanja, pa zaboraviti gdje ste bili čim pređete kupski most. Naša djeca zaslužuju da žive u svome gradu i hodati obnovljenim ulicama i živeti u obnovljenim kućama. Naš izmučeni grad zaslužuje da bude podignut iz ruševina. Naša ga srca i ruke grle cijelog života, ne samo proteklih 730 dana uzaludnih iščekivanja i razočaranja – stoji u pozivu za protest koji je Građanska inicijativa sazvala za danas u 11 sati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare