Otkrivamo vam tajnu velikih majstora – jer je potrebno mnogo iskustva da se razvije smisao za pravu količinu.
So je bez sumnje jedan od najčešćih kuhinjskih sastojaka, ali se s njome može vrlo lako i pogriješiti: prstohvat soli više ili manje može uništiti okus jelu. Upotreba soli u kuhinji odlika je stoga velikih kuhara jer je potrebno mnogo iskustva da se razvije smisao za pravu količinu.
- So podiže tačku vrenja vode pa bi je trebalo dodati nakon što voda provrije kako bi se skratilo vrijeme kuhanja.
- So izvlači vlagu iz hrane pa je nemojte dodavati, na primjer, prije nego govedina bude gotova jer će iz nje izvući sve ukusne sokove.
- Kada pržite luk dok ne omekša ali da ne posmeđi, ipak dodajte so na početku – ona će izvući vlagu iz luka u lonac. Ovo malo dodate vlage smanjiće učinak topline pa će luk omekšati, a neće pocrniti.
- Jela poput sireva, šunke i slanine već sadrže so pa pazite koliko je dodatno dodajete.
- Prstohvat soli možete dodati u blago istučene bjelanjke kada pripremate puslice. So ‘opušta’ proteine pa je lakše istući jaja tako da se stvori kruta površina.
- Uvijek posolite vodu za kuhanje povrća: tako ćete pojačati njihov prirodni okus i smanjiti potrebu za soli nakon posluživanja. Osim toga, soljenje u toj fazi pripreme ne dopušta hranjivim mineralnim solima iz povrća da se otope u vodi za kuhanje.