U ove mitove o keto dijeti trebate prestati vjerovati - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

U ove mitove o keto dijeti trebate prestati vjerovati

KETO ishrana trenutno je jedna od najpopularnijih dijeta na svijetu.

Mnoge poznate osobe keto dijetu primjenjuju čitavog života kako bi ostale vitke, a naklonjen joj je i velik broj fitness influenserica.

Cilj keto dijete je da tijelo uđe u ketozu i počne trošiti zalihe masnoća kao energiju umjesto ugljenih hidrata jer je njihov unos na keto dijeti ograničen i to na manje od 50 grama dnevno (idealno oko 20 g dnevno). 

Ipak, nerijetko se javljaju određeni mitovi koji zbunjuju mnoge. 

Ovo su najveći mitovi o keto ishrani u koje trebate prestati vjerovati. 

Ketoza i ketoacidoza su sinonimi

Kao što smo naveli, ketoza je optimalno stanje u kojem tijelo kao energiju troši masne naslage. S druge strane, ketoacidoza je vrlo opasno stanje koje otkriva da u krvi imate visoku razinu kiselina, što može voditi do dijabetesa. Mogući pokazatelji ketoacidoze su: vrtoglavica, mutan vid, mučnina, abdominalna bol, žeđ i poteškoće s disanjem. 

Na keto dijeti trebate jesti puno proteina

Upravo prevelik unos proteina kada ste na keto dijeti može dovesti do opasnog stanja ketoacidoze. 

Osim toga, previše proteina na keto dijeti tijelo može vrlo lako pretvoriti u glukozu, što će stvoriti kontra efekt keto dijeti. 

Možete jesti bilo kakav oblik masti na keto dijeti

Da, keto dijeta se 90% sastoji od unosa masnoća, 6-7% od proteina i 3% od ugljenih hidrata. Ipak, to ne znači da vam je dopušteno pretjerivati s kobasicama, slaninom i drugim namirnicama prepunima zasićenih masnih kiselina koje mogu povisiti holesterol u krvi i nose rizik od nastanka raka. Umjesto njih, fokusirajte se na ribu, orašaste plodove i maslinovo ulje. 

Mozak može optimalno funkcionisati bez ugljenih hidrata

Vaš je mozak navikao trošiti ugljene hidrate kao primarni izvor energije tako da će prvih nekoliko sedmica keto dijete “vrištati” za šećerom. Ipak, ako uspijete to prebroditi, vaš će se mozak relativno početi navikavati na trošenje masti umjesto šećera. 

Keto dijeta je dobar dugotrajan način ishrane

Stručnjaci preporučuju da ne primjenjujete keto dijetu duže od nekoliko mjeseci jer je rizik od gubitka mišićne mase poprilično velik. Nakon keto perioda, postupno zamijenite unos masti proteinima i zdravim izvorima ugljenih hidrata poput kinoje i slanutka. 

Danas objavljeno

Da li je instant kafa dobra za zdravlje

Vanja A

Lisnato tijesto s vanilijom

Vanja A

Evo kako ti stopala govore da si pod stresom

Vanja A

Ostavite komentar