3. Februara 2021.

U optužnici protiv Trampa piše da je “direktno odgovoran za nerede u Kongresu”

Big Portal

Optužnica koju su pripremili demokrati objavljena je prije Trampovog suđenja za opoziv, koje bi trebalo početi u Senatu sljedeće sedmice.

Prema optužnici čiji su dijelovi objavljeni u američkim medijima, Tramp je optužen za “podsticanje gomile na pobunu” u krvavim neredima u Kongresu i da je “direktno odgovoran” za nasilje koje je uslijedilo.

U optužnici se navodi da bi Tramp trebao biti proglašen krivim i razriješen dužnosti iz razloga što je kršio Ustav.

“Mora se najjasnije proglasiti da je postupak predsjednika Trampa neprihvatljiv. Njegovi postupci ugrozili su ustavni poredak i temeljne slobode koje branimo”, navedeno je, između ostalog, u optužnici.

Senat je ranije zaprimio zahtjev za Trampov opoziv zbog nereda koji su se 6. januara dogodili kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa. U neredima je život izgubilo najmanje pet osoba.

Predstavnički dom Kongresa je 14. januara izglasao opoziv Trampa, koji se tereti za izazivanje pobune, a u nastavku procesa će se izjašnjavati i Senat kao gornji dom Kongresa.

Suđenje Trampu u Senatu bi trebalo početi 8. februara, a za opoziv je potrebna dvotrećinska većina u Senatu koji u sazivu ima ukupno stotinu senatora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare