U Njujorku ćete za preglasan izduv auta dobiti kaznu od 1000 dolara - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

U Njujorku ćete za preglasan izduv auta dobiti kaznu od 1000 dolara

Njujork je nedavno povisio novčanu kaznu za preglasan auspuh sa 150 dolara na 1000 dolara, zahvaljujući novom zakonu koji je potpisan. Zakon nazvan ‘SLEEP Act’ (Stop Loud and Excessive Exhaust Pollution), sponzorisao je državni senator Andrew Gounardes, a potpisala ga je guvernerka Kathy Hochul.

‘Danas stanovnici širom države mogu da odahnu znajući da ih noću neće buditi preterano glasni prigušivači i izduvni sistemi. Ovo je pitanje kvaliteta života i javne bezbednosti koje muči našu zajednicu bez ikakvog logičnog razloga osim jednostavnog stvaranja buke. Sada kada je Zakon o spavanju potpisan, možemo jednom zauvek ukloniti ova glasna i zagađujuća vozila s naših ulica’, rekao je Gounardes u obraćanju javnosti, prenosi Jutarnji.hr.

Prema podacima Njujorka, reč je rastućem problemu. Pritužbe na buku koje se odnose na sva vozila su porasle s 12.402 u 2011. na 43.064 u 2019. godini. Od početka pandemije pritužbe su se udvostručile na 81.000 u 2020. godini. Ističe se da je predlog zakona takođe i pokušaj suzbijanja ilegalnih uličnih trka, smatrajući da je glasan izduv povezan s njima.

‘Vozači koji osećaju da mogu da napadaju ljude u svojoj zajednici glasnom bukom trkačkih vozila i ovim glasnim prigušivačima na svojim motociklima i automobilima, čini se da im nije stalo do drugih ljudi’, rekla je guvernerka Hochul za Gothamist. ‘A sada im dajemo poruku da treba da im je stalo, inače će doći do finansijskih posledica’.

Prema SEMA-inom katalogu, usvajanjem zakona Njujork je postao američka država s najstrožom kaznom, dok je na drugom mestu Kolorado s 500 dolara. Treba napomenuti da predlog zakona na meti ima i prodavnice koje prodaju ilegalne izduvne sisteme te mehaničare koji su uhvaćeni u njihovoj instalaciji na vozila.

Izvor: Jutarnji.hr

Danas objavljeno

Auto će sam smanjiti brzinu ako vozač ne vidi znak ograničenja VIDEO

Vanja A

“Mora da smo bili pijani kada smo odobrili ovaj automobil”

Vanja A

Stellantis ima novog direktora u Srbiji

Vanja A

Ostavite komentar