U Njemačkoj za 18.400 evra na prodaju 30 godina stari Wartburg 1.3 Tourist - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

U Njemačkoj za 18.400 evra na prodaju 30 godina stari Wartburg 1.3 Tourist

Istočnonjemačka marka automobila Wartburg je bila popularna i na našim prostorima.

Robusni automobil, pokretan “smrdljivim” 2-taktnim motorom, bio je često predmetom posprdnih komentara, ali vlasnici su znali kvalitete Wartburga 353 – robusnost, jednostavnost održavanja, kvalitet izrade, nisku cenu…

Neposredno uoči pada Berlinskog zida, u sklopu otvaranja evropskog istoka, Wartburg je dobio dotad neviđenu promenu: 1988. godine je predstavljen model pokretan 1,3 litarskim Volkswagenovim motorom (58 KS), preuzetim iz Golfa “dvojke”.

U novembru naredne godine (1989), dok je svet posmatrao otvaranje Berlinskog zida i kraj blokovske podele sveta, jedan žitelj tadašnjeg DDR-a je kupio novi karavanski Wartburg 1.3 Tourist. Nažalost, nije stigao previše da uživa u novom automobilu: samo dva meseca kasnije preminuo je kupac iz Gross Pankowa, 140 kilometara udaljenog od Berlina.

Brigu o automobilu je preuzeo njegov sin. Da li iz pijeteta prema ocu ili nezainteresovanosti za Wartburg u situaciji kada su žitelji DDR-a došli u situaciju da voze zapadne automobile – tek Wartburg 1.3 Tourist je čitav životni vek proveo u garaži.

Za 30 godina automobil je prešao svega 845 kilometara, ali je uredno održavan: Izmenjene su tečnosti, ulja, filteri, svećice, kočiona creva… Takođe, sređene su kočnice, rezervoar očišćen, originalne istočnonemačke gume Pneumant su zamenjene novim pneumaticima (u ležištu rezervnog točka još uvek stoji originalni rezervni točak s “novom” 30 godina starom gumom Pneumant).

Skoro 30 godina stari, odnosno “novi” Wartburg izgleda besprekorno, kako spolja tako i u unutrašnjosti zaštićenoj najlonima. Prava je atrakcija za ljubitelje oldtajmera, klasu u koju će zakonski spadati za dva meseca, kada i zvanično navrši 30 godina.

Onda ne treba da čudi cena koju je istakao sadašnji vlasnik. Ko želi Wartburg 1.3 Tourist moraće da plati 18.400 evra, i to za automobil koji je bio višestruko jeftiniji kada je 1989. izašao iz fabrike.

Izvor: AutoBlog.rs

Danas objavljeno

Ford pokrenuo Bronco, 125.000 kupaca nestrpljivo

Vanja A

Transformacija Suzuki Jimny-a u mini G-Klasu

Vanja A

Utovario veliki TV u Ferrari, pa ga pričvrstio lepljivom trakom

Zeljka

Ostavite komentar