U Njemačkoj odobreno prvo testiranje vakcine na ljudima - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Njemačkoj odobreno prvo testiranje vakcine na ljudima

Njemački Paul Erlih institut (PEI) danas je saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv korona virusa na ljudima.

PEI sa sjedištem u Langenu je u Njemačkoj vodeća institucija u potrazi za vakcinama i nadležna za izdavanje odobrenja.

Prvi čovjek PEI Paul Cihutek na konferenciji za štampu rekao je da je institut u borbi protiv korona virusa odobrio prvu fazu testiranja, te da očekuje da će vakcina biti spremna na proljeće iduće godine.

Prva faza testiranja na ljudima se sprovodi na grupi dobrovoljaca i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbjedna, da li nanosi štetu, pošto je do sada u predkliničkim analizama vakcina testirana samo na životinjama.

U drugoj fazi se nova vakcina zatim testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće djelovanje protiv korone i da li štiti ljude od zaraze.

Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi djelovala.

U trećoj fazi vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvđivanja djelovanja vakcine na tako velikom broju i kako bi se ustanovilo ima li propratne pojave, jer je uslov za odobrenje vakcine da je maksimalno bezbjedna.

Nakon tri kliničke studije na ljudima Institu će u hitnom postupku provjeravati da li su testovi sprovedeni ispravno i nakon toga daje se odobrenje za proizvodnju vakcine.

TANJUG

Danas objavljeno

Spasioci izvukli sedmoricu rudara poslije 14 dana

D

U Rusiji zaraženo više od 21.000 ljudi

D

Meteoalarm izdao narandžasto upozorenje: U Trebinju i Mostaru i do 60 litara kiše

D

Ostavite komentar