9. Maja 2021.

U Njemačkoj od danas olakšice za vakcinisane

Big Portal

Za vakcinisane i one koji su preboljeli koronavirus tako više ne vrijede ograničenja kontakata u privatnom sektoru. Za ovu grupu građana ne važe ni noćna ograničenja kretanja koja su uvedena u područjima sa sedmodnevnom incidencom iznad 100.

Vakcinisani i oni koji su preboljeli koronavirus isto tako neće biti obvezni ići u karantin nakon povratka iz inostranstva. Izuzetak su oni koji se vraćaju iz područja s tzv. virusnim varijantama.

Oni su isto tako oslobođeni obaveze testiranja kod uslužnih djelatnosti koje traže test poput nekih trgovina ili frizera. Isto će vrijediti i za terase ugostiteljskih objekata kada nastupi najavljeno otvaranje.

Ostale mjere poput nošenja maski ili održavanja razmaka ostaju na snazi i za ovu grupu.

Kao potpuno vakcinisani važe oni kod kojih je od posljednje primljene doze vakcine prošlo najmanje dvije sedmice.

Prema podacima državnog epidemiološkog instituta Robert Koch kod osoba koje su primile obe vakcine postoji manja šansa da će zaraziti druge nego kod onih koji predoče svježi negativni test na koronavirus.

Do petka je u Njemačkoj obe vakcne primilo 7,6 miliona građana (9,1 posto) pri čemu se uglavnom radi o starijim građanima koji su se nalazili u prioritetnim grupama.

Savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht upozorila je na opasnost od falsifikovanja propusnica i dokumenata o vakcinisanju.

“Ovdje se ne radi o sitnom prijestupu nego ozbiljnom krivičnom djelu koje sa sobom donosi ozbiljne kazne”, rekla je Lambrecht u razgovoru za dnevnik Die Welt.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare