U narko-podmornici pronađena još tona kokaina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U narko-podmornici pronađena još tona kokaina

Španska policija izvukla je na obalu podmornicu u kojoj se nalazi droga, a ispostavilo se da se nalazi veća količina od one koja je prethodno objavljena.

Podmornica je otkrivena nedaleko od obale Pontevedra u Galiciji.

U njoj se nalazilo više od tri tone kokaina, što je veća količina nego što se prvobitno mislilo.

U podmornici dugačkoj oko 20 metara, pronađena su 152 paketa sa više od 3.000 kilograma kokaina, čija vrednost na crnom tržištu iznosi više od 100 miliona evra, prenosi El pais.

Prema rečima vladinog delegata u Galiciji Havijera Losade, to je ujedno i prva narko-podmornica presretnuta u vodama EU.

“To je bila istorijska operacija, jer je ovo prvi put da se plovilo sa tom namenom otkrilo u Evropi”, rekao je on i zahvalio na pomoći vladama SAD, Velike Britanije, Brazila i Portugala.

Prema njegovim rečima, dvojica članova posade iz Ekvadora su uhapšena, dok se za trećim članom posade, Španskim državljaninom, još uvek traga.

Losada je rekao da je podmornica imala kapacitet goriva da pređe okean i upozorio da trgovci drogom i dalje unose drogu u Evropu koristeći razne vrste plovila.

Podmornica je otkrivena u nedelju, izvučena je u luku Aldan uz pomoć dva manja čamca, a bilo je i poteškoća oko izvlačenja zbog vremenskih neprilika.

Trenutno, policija pokušava da poveže pošiljku sa moćnom narko organizacijom, navodeći da su ne više od tri grupe imale ekonomski i logistički kapacitet da izvrše ovakvu operaciju.

Dodaje se i da su zvaničnici od 2006. godine slušali o polupodmornicama natovarenim drogom koje plove u Španiju i Afriku, međutim ovo je prvi put da je jedna takva presretnuta u Evropi.

“Niko dosad nije video nešto ovakvo, čak ni Kolumbijci”, izjavio je izvor blizak istrazi.

Za sada se zna da je podmornica napravljena u tajnom brodogradilištu u džunglama Surinama ili Gvajane sa posebnom namenom da prevozi kokain iz Kolumbije u Galiciju.

B92

Danas objavljeno

Zaplijenjena droga od 10 miliona evra, hapšenje i u Srbiji

M.

Uoči sastanka sa Lavrovim iznenada preminuo ministar

M.

Petković: Kurti da prestane da obmanjuje javnost

M.

Ostavite komentar