5. Septembra 2020.

U muzeju na otvorenom i gledanje filmova iz čamaca

Big Portal

Gledanje filmova, osim mnogih postavki i izložbi, u jedinstvenom muzeju glavnog grada Rumunije, zapravo je deo filmskog festivala “Astra”, kako je objasnio direktor ove ustanove Siprijan Stefan.

Navodi da je ovakav način praćenja dela “sedme umetnosti” iz čamaca premijerni pilot projekat za muzej pod otvorenim nebom, i da je inicijativa potekla upravo iz “Astra” Filmskog odeljenja, koji je deo Nacionalnog kompleksa.

Na ovaj način se obogaćuje nasleđe muzeja na otvorenom, tako što se spaja sa ostalim umetnostima, posebno u vidu pokretnih slika, što publika uvek voli.

Naravno, iz direkcije muzeja naglašavaju da će biti preduzete sve neophodne mere da konzumiranje filmova na velikom platnu prođe u potpunosti bezbedno.

Prvo veče filmskih projekcija je večeras, kada će biti prikazani kratki filmovi Majka priroda, Okean i Priča o Fatatu sa reprizama u nedelju i ponedeljak.

Na raspolaganju će biti 30 brodova i čamaca odakle se mogu gledati naslovi na velikom platnu, a najviše četiri osobe može da boravi u plovnom objektu.

Projekcije se održavaju između vetrenjača u muzeju pod nebom, odmah pored jezera.

Ideja za filmski program logično se stvorila kada su sva vrata bioskopa bila zatvorena, a nije bilo sigurno kada će se otvoriti.

Eksperiment i epidemiološke mere

Organizatori su želeli da ponude širokom auditorijumu priliku da gledaju filmove, kada je u pravim ustanovama, prostorima, dakle bioskopima, sve to onemogućeno ili svedeno pod teškim merama protiv pandemije.

Opet, ovo je na neki način i eksperiment, kako su naveli iz direkcije festivala i muzeja, posebno što gledaoci nemaju prava sedišta, već su to mesta u manjim brodovima, dok prikazivanja filmova nisu u bioskopskoj sali, nego u sredini magičnog jezera, na kome pliva najlepši muzej.

Događaji će se odvijati tri dana zaredom u “Astra” muzeju, kako je i najavljeno – petak, subota i ponedeljak.

Tri ostvarenja će biti na repertoaru krenuvši od danas u 20 sati, a gledaoci će možda imati i neka iznenađenja, kao što su četiri kratka ostvarenja iz kampanje “Priroda govori”, gde su uključeni umetnici, poznati glumci, čije glasove redovno čujemo, ali ne posmatramo kao celinu.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare