U Mostaru spalili lutku ambasadorke Martine Mlinarević Sopta - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Mostaru spalili lutku ambasadorke Martine Mlinarević Sopta

Lutka s likom ambasadorke BiH u Češkoj Martine Mlinarević Sopta spaljena je večeras u Mostaru, na završnoj svečanosti ovogodišnjeg karnevala.

Organizacijski odbor Karnevala u mostarskom naselju Centar 2, prije spaljivanja lutke je obrazložio kako je “glavni krivac za ovogodišnje nedaće Bukača Huzurpator”, koja asocira na lik Martine Mlinarević, javlja Klix.

Predsjednik Karnevala u mostarskom naselju Centar 2 Božidar Puljić naglašava kako ovo nije spaljivanje lika i djela Martine Mlinarević kao osobe, nego kao pojave koja je vezana za nju.

“To je odlučilo vijeće karnevalske udruge Centar 2, a inače to je inicijalna ideja Univerziteta u Banjaluci, Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, koji su prvi osudili čin njezinog postavljanja za ambasadorku pored toga što nema fakultetsku diplomu. Mi smo to kasnije uobličili u ovome liku, koji je sadržajan u njezina dva djela Bukača i Huzur. Dakle Bukača Huzurpator”, pojasnio je Puljić.

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, navedena udruga njeguje već 20 godina u Mostaru i na satiričan način govori o problemima u društvu.

“Mi smo do sada spalili i lik gradonačelnika i predsjednika vlade i brojne druge likove u satiričnoj formi, ali nikada nikoga kako osobu, nego pojavu koja se veže za nju”, pojasnio je Puljić.

Inače, na lomači u ovom mostarskom naselju do sada su spaljeni: “Buljo Šešbešlić”, “Medi Plišbraun”, “Bjerko Pilijanović”, “Vladin Blećo”, gospođica Gradska Vijećnica, “Eurokrem Obabuš”, “Ćiro Morić”, “Marko Franko Švicarac”, “Uhljeb Budžetić”, “Lipe Blesić”, “Akciza Nalitrić” i drugi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prošle godine je bio glavna tema i inspiracija građanima u Čapljini i Ljubuškom na tzv. maškarama. U Čapljini je tako spaljena lutka s njegovim likom.

Danas objavljeno

U talasu protesta u Iranu poginula 41 osoba

V.R.

Poruka Belorusije: Kriv je Zapad

V.R.

Na Kubi referendum o legalizaciji istopolnih brakova

V.R.

Ostavite komentar