U Moskvi otvoren izložbeni salon Aurusa - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

U Moskvi otvoren izložbeni salon Aurusa

Možete već i da sjednete u novi ruski deluks automobil, mada njegova prodaja počinje tek 2020.

Aurus, ruski proizvođač automobila koji izrađuje vozila za predsednika Putina, otvorio je u avgustu izložbeni salon u Moskva-Sitiju, poslovnom centru ruske prestonice.

U salonu je ponosno izložen rezultat šestogodišnjeg rada kompanije: Aurus Senat. To je sedan premijum klase koji targetira deo tržišta na kojem su ustoličene kompanije Rols-rojs i Bentli.

Automobil je dizajnirao i konstruisao ruski istraživački centar za automobile NAMI. Potpuno novi model privukao je najviše pažnje kada se predsednik Putin u njemu pojavio na dan inauguracije u maju 2018. godine.

Godinu dana kasnije, u avgustu 2019. godine, prvo vozilo u liniji modela ovog brenda izloženo je za javnost. Aurus Senat se trenutno nalazi u izložbenom salonu kompanije u neboderu „IQ-kvartal” u poslovnom centru Moskva-Siti.

To je luksuzan i masivan automobil: dug 5,63 metra i širok 2,2 metra. Ima benzinski motor od 4,4 litra sa 598 konjskih snaga i dodatni električni motor snage 62 kW koji mu omogućava brže ubrzavanje.

Glavni motor je konstruisan u Rusiji u saradnji sa nemačkim Porsche Engineering.

Međutim, performanse automobila još nije moguće isprobati na drumu, jer vozilo još nije dobio dozvolu od države za korišćenje na javnim putevima u Rusiji. Kompanija obećava da će sertifikacija biti završena do 2020. godine, kada će automobil stupiti u prodaju.

Najavljena cena za Aurus Senat je 18 miliona rubalja (270 000 dolara) za standardnu verziju. Očekuje se da će terenska varijanta i limuzina (kakvu koristi Putin) biti još skuplji, ali ovi modeli još nisu izloženi u salonu.

„Limuzina je za jedan metar duža od Senata, ima pregradu između vozača i putnika i dva dodatna sedišta. Uglavnom će se proizvoditi kao blindirano vozilo”, kaže Aleksandar Mihailov, šef izložbenog salona Aurusa.

Još se ne zna kada će se na tržištu pojaviti terenac i limuzina, ali najavljeno je da će Aurus Senat biti moguće nabaviti od 2020. godine, tvrdi Mihailov.

Zasad je 500 osoba zainteresovano da kupi automobil čim se sertifikacija završi, otkriva Mihailov, dodajući da ove porudžbine ipak nisu finansijski obavezujuće.

Automobili marke Aurus proizvodiće se u fabrici „Solers-Jelabuga” u Tatarstanu koja je ranije proizvodila Fordove automobile. Fabrika je izabrana kako bi se uštedeo novac, jer bi izgradnja nove fabrike za mladog proizvođača automobila bila preveliko opterećenje.

Naziv Aurus je kombinacija dve reči: latinske reči za zlato (aurum) i reči Rusija. Za mnoge on je postao simbol ruske nacionalne samodovoljnosti.

Izvor: Russia Beyond/Autoblog.rs

Danas objavljeno

Prvi uvid u dizajn novih F1 bolida

Vanja A

Kada je vrijeme za zamjenu amortizera?

Vanja A

Šta će se desiti ako razbijete displej na Tesla Modelu 3?

Vanja A

Ostavite komentar