22. Septembra 2021.

U Moskovskoj oblasti će biti podignuta prva fabrika Tesla Ilona Maska

Big Portal

Kako je saopštio list „Argumenti nedelje“, ranije je rukovodilac Moskovske oblasti Andrej Vorobjov izneo predlog da se u ovoj oblasti izgradi fabrika Tesla. Informaciju su potvrdili Ministarstvo industrije i trgovine RF i Trgovinsko-industrijska komora.

Istaknuto je da je prva fabrika Tesla izvan SAD proradila u januaru prošle godine u Šangaju. Još jedna se gradi u Holandiji, gde kompanija sastavlja veće sklopove automobila Tesla Model S. Kompanija Ilona Maska gradi fabriku i blizu nemačke prestonice, u gradu Grinhajde. Prošle godine je Tesla prodala 499.000 elektromobila, a u prvom kvartalu tekuće godine skoro 185.000 vozila. Ako fabrika u Nemačkoj proradi u skorije vreme, očekuje se da će do decembra ove godine kompanija prodati milion automobila na električni pogon.

Treba istaći da je za poslednjih pet godina proizvodnja i prodaja automobila Tesla porasla za 650%, a perspektive i potražnja za elektromobilima i dalje su visoke. Na primer, u Evropskoj uniji je planirano da se već 2036. godine potpuno pređe na elektromobile. Kupce ne plaši čak ni visoka cena ovih vozila (u proseku 62.300 američkih dolara).

Sve to je navelo Ilona Maska i druge akcionare kompanije da razmisle o širenju proizvodnje. U maju tekuće godine putem video-veze na forumu „Novo znanje“ Mask je izjavio da je veoma velika verovatnoća da će se Tesla pojaviti na ruskom tržištu. Na to su rukovodioci Podmoskovlja, Kaluške oblasti i ruske republike Udmurtije ponudili američkom preduzetniku olakšice i parcele za izgradnju fabrike.

Posle posete Americi unuka i sina Sergeja Koroljova, tvorca sovjetske kosmonautike, saznalo se da se teren za fabriku Tesla priprema u podmoskovskom Koroljovu. Za goste iz Rusije Ilon Mask je lično organizovao ekskurziju po kompaniji Tesla.

„Principijelna odluka u vezi sa fabrikom u Koroljovu doneta je u Kremlju. To je simbolično, s obzirom da je osnivač fabrike Tesla poznat po ljubavi prema ruskoj kosmonautici i njenoj istoriji. On je u više navrata pominjao u svojim intervjuima i knjigama ime Sergeja Pavloviča Koroljova. Mask je uvek govorio da dostignuća ’Roskosmosa’ ne bi bila toliko moćna da korporacija nije stajala na plećima gorostasa među koje on ubraja i Sergeja Koroljova. Jedna dvorana korporacije SpaceX nosi njegovo ime“, saopšteno je u Trgovinsko-industrijskoj komori RF.

Prema informacijama iz drugog izvora u Ministarstvu industrije i trgovine RF, grad Koroljov je optimalan za izgradnju fabrike Tesla jer su u njemu još od sovjetskog doba koncentrisani visokokvalifikovani stručnjaci, koji mogu da rade na visokotehnološkoj proizvodnji bez dodatnog trošenja vremena i novca za njihovu obuku. Pored toga, grad Koroljov je idealno mesto i po pristupu važnim saobraćajnicama i blizini velikih gradova.

Izvor: Russia Beyond

Foto: Patrick Pleul/ZB/Global Look Press

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare