U manjim automobilima se više gine - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

U manjim automobilima se više gine

Uprkos naporima proizvođača da ih učine bezbednijim, mala putnička vozila i dalje nose sa sobom veliki rizik od stradanja u slučaju saobraćajne nezgode.

Američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS) objavio je rezultate studije koji potvrđuju da su najsmrtonosnija vozila na putevima upravo mali automobili.

Prema rezultatima ovog istraživanja, 15 od 20 modela automobila sa najvećom smrtnosti u saobraćajnim nezgodama za 2017. godinu bili su modeli koji se na američkom tržištu kategorizuju kao mali ili mini automobili.

Studija je pokazala da mali automobili imaju čak 82 smrtna slučaja na milion vozila, dok u slučaju velikih SUV modela smrtno strada tek 15 osoba na milion vozila, po godini.

Zanimljivo je da je VW Golf na američkim putevima u grupi najboljih bez prijavljenih smrtnih slučaja. Još jedan pozitivan izuzetak je električni model Nissan Leaf sa jednako dobrim rezultatom.

Sa druge strane, ubedljivo najlošiji je Ford Fiesta (sedan) sa 141 smrtnim slučajem na milion vozila. Iza nje sledi Hyundai Accent (116), pa Chevrolet Sonic (98) i Nissan Versa Note (96).

Inače, ukupni prosek za 2017. godinu je 36 smrtnih slučajeva na milion vozila. To je za 6 više u odnosu na 2014. i osam više u odnosu na 2011. godinu, što znači da – uprkos sve bezbednijim novim automobilima na tržištu – na američkim putevima raste broj poginulih u poslednjih nekoliko godina.

IIHS zaključuje da će mala vozila u budućnosti prolaziti sve gore, posebno sa rastom popularnost velikih SUV modela i krosovera.

Osim što pružaju slabiju zaštitu za vozača i putnike, ova vozila imaju i manju masu, pa zato obično izvuku deblji kraj u sudaru sa velikim automobilima i SUV vozilima. Pored toga, mala vozila najčešće imaju i oskudniju bezbednosnu opremu u odnosu na velike i luksuzne modele.

Danas objavljeno

Hyundai Motor osvojio Luminary nagradu

Zeljka

Audi odustao od ideje

Zeljka

Kako se sklapa Rimac Nevera?

Zeljka

Ostavite komentar