U Londonu koze uživaju u odbačenim novogodišnjim jelkama - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

U Londonu koze uživaju u odbačenim novogodišnjim jelkama

Praznici su prošli, ali zabava još nije gotova. Na gradskoj farmi u Londonu omanje stado koza već danima brsti stotine božićnih jelki.

Udruženje koje upravlja urbanom farmom Kentiš taun na severu britanskog glavnog grada skuplja jelke koje su postale nepoželjne u domovima u kvartu u zamenu za donaciju.

Projekat je počeo prošle godine „kada je naš radnik koji voli te domaće životinje pogledao video snimak s kozama koje brste novogodišnje jelke“, rekla je upravnica farme Angela Vuds.

Sinulo mu je tada da „bi mogao da to pokuša“ s našim kozama i „naravno, njima se to svidelo“, dodala je.

Ne samo da koze s užitkom brste iglice jelke, već su one “prirodno sredstvo za uklanjanje crevnih glista”, kaže Vuds dok Roki, četverogodišnja koza, gura glavu kroz ogradu kako bi dohvatila granu.

Koze pojedu sve osim stabla, pa jelka posle izgleda kao da je “preživela nuklearnu katastrofu”, našalila se Vuds.

Farma je dosad prikupila oko 650 jelki, od kojih su mlađe završila kao hrana kozama a ostale su pretvorena u drvene strugotine kojima će se posuti staze u obližnjem parku.

Tamošnji stanovnici daju udruženju 12 evra kako bi došli po jelku. Za još šest evra mogu dobiti “zahvalnicu” u ime koza.

Ovom akcijom prikupićemo 10.170 evra, predviđa udruženje koje je jedno vreme imalo finansijskih problema, a pre dve godine izvuklo se zahvaljujući uplati 112.000 evra velikodušnog ruskog donatora.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Kako su čvarci postali luksuz

Zeljka

Bob Dilan usred skandala zbog potpisivanja knjiga

Zeljka

NASA objavila nove slike Meseca izbliza; Da li ste ga ovako zamišljali?

Zeljka

Ostavite komentar