U Lazarevu počelo postavljanje pametne Led rasvjete - BIGportal.ba
Banja Luka

U Lazarevu počelo postavljanje pametne Led rasvjete

Na području naselja Lazarevo počelo je postavljanje pametne javne LED rasvjete, u okviru programa „Banjaluka – grad budućnosti“.

Ova rasvjeta je zasnovana na LoRaWAN tehnologiji koja će omogućiti efikasniju i jeftiniju javnu rasvjetu, te rasvjetu kojom se upravlja na daljinu.

– Ostvaruje se ušteda električne energije do 60 odsto jer se putem LoRA pametnih kontrolera određene sijalice mogu isključiti, a moguće je i umanjiti intenzitet svjetlosti – naveli su iz kompanije “M:tel” i “Blicnet” koji realizuju ovaj projekat odabran u okviru javnog konkursa Gradske uprave i UNDP.

Planirano je da u Ulici Despota Stefana Lazarevića u ovom naselju, tokom dana bude postavljeno ukupno 30 LoRA pametnih sijalica.

– Postavljanje javne LED rasvjete je jedan od ukupno deset projekata koji se realizuju u okviru programa “Banjaluka – grad budućnosti”.

Finansiranje svih deset projekata su osigurali Gradska uprava, koja je za ovaj program obezbijedila 100.000 KM iz budžeta i UNDP, koji je obezbijedio 250.000 KM, kao i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS koje je izdvojilo 150.000 KM.

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.energije za 29.06.2022. godine

Vanja A

Iz “Vodovoda” apeluju da se voda troši svjesno i racionalno

M.

Grad uzvratio na optužbe: Što se bune kad manje rade i imaju dodatak od banjalučkog aerodroma

M.

Ostavite komentar