18. Augusta 2020.

U KS samo najmlađi u školi, u većini kantona svi u klupama

Big Portal

U pitanju je kombinovani model koji će omogućiti u potpunosti poštovanje epidemioloških preporuka s obzirom na to da će u učionici biti svega 15 učenika.

Pola razreda će biti u školskim klupama, a druga polovina će nastavu pratiti online i dobijati nastavne materijale. Oni će se rotirati svake sedmice, tako da i jedni i drugi pohađaju i tradicionalnu i online nastavu, potvrdio je “Nezavisnim” Anis Krivić, ministar obrazovanja i nauke KS.

Učenici prvog razreda srednjih škola će u klupama biti samo prvi dan nove školske godine, a preostale dane u ove dvije isplanirane sedmice će nastavu pohađati online, kao i svi ostali učenici osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, osim već pomenutih učenika koji prate razrednu nastavu.

Jedan od najvećih razloga zbog kojeg su se ipak odlučili da većina učenika prati online nastavu od septembra je javni prevoz.

“To je potencijalno mjesto gdje se učenici mogu zaraziti i prenijeti virus na ostale učenike u razredu, što je velika briga prosvjetnih radnika i nešto što Ministarstvo želi da spriječi”, kazali su iz Ministarstva obrazovanja i nauke KS.

Najavljeno je kako će se nova odluka o pohađanju nastave u KS donositi svako dvije sedmice.

Krizni štab FBiH najavio je da će u četvrtak i petak održati sastanak na kojem će izdati preprouke o odvijanju nastave u cijeloj FBiH.

Merima Bećarević, dopredsjednica Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, za “Nezavisne” je rekla da Vijeće konstantno radi i u komunikaciji je s roditeljima. Pokušavaju doći do prijedloga koji je stav većine, te da je mišljenje roditelja podijeljeno – jedni su za odlazak djece u školu, a drugi za online nastavu.

Objašnjava da je sporan i prevoz, da bi tu trebalo uvesti posebne uslove i da se u sve uključe saobraćajni stručnjaci.

“Mi imamo 35 srednjih škola i potrebno je obezbijediti uslove kako sigurno doći do škole, kako se ne zaraziti u prevozu”, kazala je Bećarevićeva.

Upozorava da ne može isto biti u Kantonu Sarajevo i u nekim drugim kantonima, jer KS je najmnogobrojniji, ima najveći broj učenika i ne može primijeniti odluke drugih kantona.

Roditelji koji potpisuju peticiju da djeca nastave s online nastavom kažu da nisu uspjeli razgovarati s resornim ministrom jer im je rečeno da je na godišnjem.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, danas nije bio dostupan za komentare.

Resorna ministarstva Hercegovačko-neretvanskog i Livanjskog kantona donijela su odluku da se učenici od 7. septembra vraćaju u školske klupe. Učenici osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu u narednoj školskoj godini vraćaju se u svoje klupe, potvrdila je danas medijima Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke ovog kantona.

“Krajem ove, najkasnije početkom naredne sedmice, imat ćemo konkretan plan za narednu školsku godinu. Posljednje detalje upravo usaglašavamo s Kriznim štabom Ministarstva zdrvstva TK”, kaže Brašnjićeva.

Foto: Anadolija
Nezavisne, Mirsada Lingo Demirović

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare