U KS 15 novozaraženih, četiri osobe preminule - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U KS 15 novozaraženih, četiri osobe preminule

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (KS) na prisustvo koronavirusa testirano 414 osoba, pri čemu je potvrđeno 15 novih slučajeva zaraze ovim virusom, a od posljedica COVID-19 preminule su četiri osobe.

U istom periodu od COVID-19 infekcije oporavilo se 27 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 542 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.765 građana.

Trenutno je u KS hospitalizirano 111 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 54, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 57 pacijenata. Na respiratoru u KCUS-u nalaze se četiri pacijenta. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 10 pacijenata, a u Općoj bolnici njih osam. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno osam osoba.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 176 pacijenata, od kojih su tri transportovana u Opću bolnicu, a jedan u KCUS.

Ukupno je na drive-in punktovima i COVID-ambulantama uzeto 247 PCR testova.

COVID-pozivni centar je zabilježio 181 poziv, a obavljeno je i 129 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u COVID-ambulantama.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.226 zaraženih osoba koronavirusom i 50.430 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 16, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 26.

Danas objavljeno

Rusija prijeti Norveškoj: Osveta

Vanja A

NATO jača istočno krilo

Vanja A

Borjana Krišto kandidat HDZ-a za Predsjedništvo BiH

Vanja A

Ostavite komentar