U krugu firme u Sarajevu se izlila nitratna kiselina, evakuisano šire područje - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

U krugu firme u Sarajevu se izlila nitratna kiselina, evakuisano šire područje

U krugu firme “Favorit BH” na Stupu u ulici Pijačna je došlo do izlijevanja veće količine nitratne kiseline zbog čega su evakuisani svi koji se nalaze unutar i u neposrednoj blizini objekta.

Nitratna kiselina predstavlja opasnost po okolinu i ljude, no nema informacija da za sada postoje neke ozbiljne posljedice na one koji su se našli u blizini, prenosi Klix.

Ovakav incident i neuobičajena intervencija, kako nam je kazao dežurni operativni profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Feđa Bišćević nije nimalo čest slučaj. On navodi da se poduzimaju sve potrebne radnje s ciljem saniranja nastale štete.

– Kantonalna uprava civilne zaštite na čelu s direktorom je preuzela sve potrebne mjere i radnje da se neutrališe ta materija da se zaštite i okoliš i ljudi. U toku je akcija, policija je na terenu i osigurava prostor – rekao je on.

Angažovane su i jedinice i firme koje mogu na najbezbolniji način neutralisati ovu kiselinu.

Nitratna kiselina je izrazito korozivna i toksična. Riječ je o snažnom oksidirajućem sredstvu koje u spoju sa cijanidima, karbidima i metalnim prahom može biti eksplozivno. Firma u čijem krugu je došlo do izlijevanja ove opasne kiseline se bavi prodajom okova za stolariju i namještaj, te ostalih metalnih proizvoda.

Danas objavljeno

Olujni vjetar i kiša na Krimu; Bez struje oko 56.000 ljudi

M.

Hiljade ljudi u Šapcu – Građani izašli na ulice

M.

Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH: Ima i obustava saobraćaja

M.

Ostavite komentar