"U krevetu sa neprijateljem": Da li je Koko Šanel bila nacistički špijun? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

“U krevetu sa neprijateljem”: Da li je Koko Šanel bila nacistički špijun?

Ime Koko Šanel je sinonim za visoku modu i često se dovodi u vezu sa krugovima bogatih. Ipak, izgleda da je imala i veze sa mnogo mračnijim svetom – nacističkim.

Šanel je bila u Francuskoj kada je okupirana. Većini stanovništva, naravno nacističko prisustvo nimalo nije odgovaralo.

Međutim, Šanel ga je otvoreno prihvatila, piše u biografiji “U krevetu sa neprijateljem” iz 2011. godine, američki pisac i novinar Hal Von. Kako on tvrdi, Šanel je krevet delila sa nemačkim oficirom koji se zvao Baron Hans Gunter fon Dinklidž.

Prvo je pokušala da iskoristi nemačko pravilo za profit. Šanel, koja je opisana kao “žestoki antisemita”, prodala je pravo na svoj parfem “Chanel no. 5” jednoj jevrejskoj kompaniji, a zatim pokušala (bezuspešno) da koristi nacističke zakone o arijanizaciji kako bi povratila pravo na proizvod.

Kad se Šanel prijavila da bude nacistički špijun, dobila je broj “F-7124” i kodno ime “Vestminster”. Njene dužnosti uglavnom su uključivale pomoć u regrutovanju drugih doušnika i špijuna koji bi mogli biti voljni da daju informacije nacistima.

Sastanak sa Himlerom

Koko Šanel, Vinston Čerčil i njegov sin Rendolf, 1921. godine Foto: GettyImages, Hulton Archive

Ipak, to joj nije bilo dovoljno. Otputovala je 1943. godine u Berlin kako bi ponudila svoje usluge Hajnrihu Himleru, koji ju je video kao savršenu osobu za uticaj na britansku politiku. Šanel, koja je bila prijateljica Vinstona Čerčila, poslata je u Englesku da ga ubedi da sklopi primirje sa nacistima.

Čerčil nikada nije pristao da je vidi, pa Šanel nije mogla da utiče na dalji razvoj rata. On je, međutim, osigurao da ona posle pobegne na sigurno, uprkos nameri Francuskog otpora da je pogube kao špijuna.

Zahvaljujući njenom ogromnom uticaju, bilo joj je dozvoljeno da sa svojim nacističkim ljubavnikom pobegne u Švajcarsku. Uspela je da tokom svog života gotovo u potpunosti prikrije svoje veze sa nacistima, piše Von u svojoj knjizi.

Knjiga Hala Vona, zajedno sa nedavno otkrivenim dokumentima francuske policije koji je povezuju sa tajnim imenom “Vestminster”, daju jake tvrdnje u prilog tome da je Koko Šanel zaista bila nacistički špijun.

Ipak, ostaje pitanje da li ćemo ikada saznati pravu istinu.

Danas objavljeno

David se pohvalio večerom sa mamom: Gospođu Beckham rijetko vidimo, ali je jako bliska sa sinom

Vanja A

Na ovom ostrvu su automobili dozvoljeni samo u jednom slučaju

Vanja A

Jedan od najvoljenijih kuvara na svijetu hospitalizovan, fanovi u panici

Vanja A

Ostavite komentar