U Kini proizvedena revolucionarna baterija za električne automobile - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

U Kini proizvedena revolucionarna baterija za električne automobile

Zamislite samo bateriju koja se napuni za pet minuta i vaš automobil je spreman. Izraelska kompanija StoreDot razvila je novu litijum-ion bateriju za električne automobile koja će se potpuno napuniti za samo pet minuta.

Dakle, baterija jeste razvijana u Izraelu, ali je kineska fabrika Eye Energy zaslužna za njenu proizvodnju i za sad su izbacili samo 1.000 primjeraka te čuvene baterije.

Tih 1.000 primjeraka će biti korišćeno za potrebe prezentacije potencijalnim ulagačima među kojima su TDK, Samsung Ventures, Daimler i British Petroleum.

Električni automobilli trenutno nisu pogodni za dugačka putovanja, potrebno je mnogo vremena da se baterija ponovo napuni, pošto je potrebno između 30 minuta i 12 časova da se napune.

Dok standardne litijum-ion baterije koriste grafit kao elektrodu, StoreDotova baterija umesto grafita ima poluvodljive nanočestice koje dozvoljavaju ionima brži prolaz s manje otpora. StoreDot, međutim, tu elektrodu do kraja 2021. godine namerava da zamijeni znatno jeftinijom elektrodom od silicijuma.

Problem je što masovna proizvodnja ovih baterija nije moguća i na tržištu ih neće biti još nekoliko godina, minimum.

(B92)

Danas objavljeno

Stala prodaja Fordovih pikapova, nedostaju ovalne oznake

V.R.

Prekipjelo im: Zabranjuju bučne automobile i motocikle, kazna do 1.000 evra

V.R.

Vlasnici Kijinih krosovera zvanih Sportage i Sorento pozvani da parkiraju napolju

V.R.

Ostavite komentar