U Kini prodato više novih vozila nego u Evropi - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

U Kini prodato više novih vozila nego u Evropi

Kina je značajno povećala svoje vodstvo u prodaji novih automobila u odnosu na zapadnu Evropu.

Dok je u Evropi u januaru i februaru prodato 1,52 miliona automobila, u Kini je prodaja iznosila 3,96 miliona vozila, prema studiji Autoexperte Dudenhoffer. Pre godinu dana u Evropi je prodato 1,99 miliona vozila, a u Kini samo 1,6 miliona u istom periodu.

U Kini nikada pre u prva dva meseca godine nisu postignuti tako visoki podaci o registraciji automobila kao 2021. godine, piše autor studije Ferdinand Dudenhoffer, navodi Abendblatt. To je jasan znak da je Kina ostavila pandemiju korone iza sebe, dok je Evropa još uvek vrlo duboko u krizi.

Samo u Nemačkoj je u januaru i februaru prodato za četvrtinu vozila manje nego u istom periodu prošle godine, naime samo oko 364.000 naspram 486.000 automobila iz prethodne godine, navodi Abendblatt.

Druge zapadnoevropske zemlje su bile još više pogođene. Prodaja novih automobila pala je za oko 46 procenata u Portugaliji i Španiji, te za 40 odsto u Danskoj. Prema podacima, Irska je bolje prošla među zemljama EU – sa minusom od jedanaest odsto.

Norveška je jedina zapadnoevropska zemlja koja je povećala prodaju automobila – za pet procenata više nego u istom periodu prethodne godine.

Izvor:Seebiz.eu/Bizlife.rs
Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

Da li klasične lance za snijeg mogu da zamijene tekstilni?

Vanja A

Poznati ruski terenac stiže u Ameriku

Vanja A

Istorija: MINI Cooper – sinonim za zabavnu vožnju duže od 60 godina

Vanja A

Ostavite komentar