U Kantonu Sarajevo šest novozaraženih, jedna osoba preminula - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Kantonu Sarajevo šest novozaraženih, jedna osoba preminula

U Kantonu Sarajevo registrovano je još šest osoba pozitivnih na koronavirus od 381 obrađenog testa. Oporavilo se osam osoba, a jedna je preminula. U dvorani Zetra danas se nastavlja vakcinacija protiv koronavirusa.

Poređenja radi, jučer je registrovano sedam osoba pozitivnih na koronavirus od 428 obrađenih testova. Tada se oporavilo devet osoba, a nije registrovana niti jedna osoba preminula od koronavirusa.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, trenutno je u Kantonu Sarajevo hospitalizirano 50 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 31, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 19.

Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe u navedenim bolnicama. U protekla 24 sata jedna osoba je otpuštena sa hospitalizacije.

Kanton Sarajevo danas bilježi, kako su naveli, 213 aktivnih slučajeva koronavirusa. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.545 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.519 osoba pozitivnih na koronavirus i 51.024 izliječene osobe. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj pozitivnih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Doma zdravlja Kantona Sarajevo pregledano je 66 pacijenata, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 99 PCR uzoraka. Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršena 243 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 48 poziva, a obavljeno je i 99 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo obavještavaju građane sa simptomima koronavirusa da će od danas svoje preglede moći obavljati u dvije Covid-ambulante, svaki dan u periodu od 7:30 do 20:00 sati, i to u:

Covid-ambulanti Saraj Polje koja će pokrivati pet općina – Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo;

Covid-ambulanti Centar koja će pokrivati četiri općine – Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.

Drive-in punkt Vrbanja za testiranje na koronavirus radit će za cijeli Kanton Sarajevo od 8 do 18 sati sati svaki dan, dok su ostali drive-in punktovi zatvoreni. Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Podsjetili su da će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber aplikacije, a spiskovi sa njihovim imenima dostavljat će se svakog petka kako bi, kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova dobile obavještenje o terminima za vakcinaciju.

Istakli su da se danas u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” – Zetra nastavlja imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Klix.ba

Danas objavljeno

Spajaju se Rusija i Belorusija?

Vanja A

Amerika = Hitler

Vanja A

Odgovor Kremlja Kadirovu: Ništa emotivno, Ramzane

Vanja A

Ostavite komentar