U Kantonu Sarajevo 71 novozaražena osoba, na bolničkom liječenju 95 pacijenata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Kantonu Sarajevo 71 novozaražena osoba, na bolničkom liječenju 95 pacijenata

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđen je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 842 uzorka.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 79 naših sugrađana. Tri osobe su preminule od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 95 pacijenata, od kojih je 65 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 40. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 480 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.510 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.152 osobe zaražene koronavirusom i 52.369 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 74, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 122.

“S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavanje gužvi. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 186 pacijenata, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 516 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 177 poziva, a obavljeno je i 70 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.255 doza vakcina, i to na Zetri 1.226, te 1.029 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata” gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na svim vakcinalnim punktovima u pomenutim općinama omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovim na kojema su građani primili prvu dozu vakcine. Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Ministarstvo zdravstva i zdravstvene ustanove KS zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Klix.ba

Danas objavljeno

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Lančani sudar na putu Banjaluka-Prijedor: Policija i Hitna pomoć na mjestu nesreće

M.

Opozvan Fikret Abdić

M.

Ostavite komentar