U Kantonu Sarajevo 63 novozaraženih koronavirusom, preminulo sedam osoba - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Kantonu Sarajevo 63 novozaraženih koronavirusom, preminulo sedam osoba

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđene su 63 novozaražene osobe koronavirusom, dok se u istom periodu od infekcije oporavilo 129 osoba. Preminulo je sedam osoba.

Od ovog broja novozaraženih, njih 46, odnosno 73 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, preminulo je sedam pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 709 osoba.

Kanton Sarajevo do danas bilježi 1.531 aktivan slučaj COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih je 51.208, a ukupan broj izliječenih je 48.433. Trenutno je 5.349 naših sugrađana u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 108, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 180.

Trenutno je u KS hospitalizirano 405 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 281, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 124 pacijenta. Na respiratoru je 12 pacijenata, i to osam na KCUS-u i četiri u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 39 pacijenata, a u Općoj bolnici 14. U protekla 24 sata sa hospitalizacije otpušteno je osam osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 455 pacijenata, od kojih je pet transportovano u Opću bolnicu, a četiri na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 98, u Novom Gradu 59, u Semizovcu 27 i na Ilidži 12.

Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 323. Covid-pozivni centar je zabilježio 588 poziva, a obavljeno je i 219 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova i dalje mole građane da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Danas objavljeno

Snažna eksplozija plina u Kini, ima poginulih i povrijeđenih

M.

Savjet bezbjednosti UN ragovao na lansiranje rakete Sjeverne Koreje

M.

Dan sjećanja na streljanje đaka i civila u Šumaricama

M.

Ostavite komentar