12. Augusta 2021.

U Kantonu Sarajevo 29 novozaraženih, jedan pacijent preminuo

Big Portal

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 20 osoba. Nažalost, jedan pacijnet je preminuo od ove virusne infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 39 pacijenata, od kojih njih 22 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 23 pacijenata, a u Opštoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 16.

Nema pacijenata na respiratoru, dok dva pacijenta koriste kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minutu.

Kanton Sarajevo danas bilježi 146 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 892 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.188 osoba zaraženih koronavirusom i 51.750 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 23, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 38.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 88 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 310 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 110 poziva, a obavljeno je i 35 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.436 doza vakcina.

I danas se na Zetri nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare