U Kantonu Sarajevo 27 novozaraženih, juče 1.218 građana vakcinisano - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Kantonu Sarajevo 27 novozaraženih, juče 1.218 građana vakcinisano

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 513 osoba potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od Covid-19 infekcije oporavilo se 19 građana.

U istom periodu, na sreću, nije bilo smrtnih ishoda u liječenju infekcije ovim virusom, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Trenutno je na bolničkom liječenju 58 pacijenata, od kojih njih 23 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 38 pacijenata, a u Opštoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 19.

Nema pacijenata na respiratoru, kao ni na kiseoničkoj podršci disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 134 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 843 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.137 osoba zaraženih koronavirusom i 51.712 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 20, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 34.

“S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apelujemo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima u kojima nije moguće održati fizičku distancu, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama u kojima je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i izbjegavanje gužvi i ovakvih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe”, ponavljaju ključne preporuke iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 106 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opštu bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzet je ukupno 251 PCR bris.

Covid-pozivni centar zabilježio je 124 poziva, a obavljena su 73 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.218 doza vakcina.

I danas se na Zetri nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Klix

Danas objavljeno

Usvojena odluka o privremenom finansiranju zajedničkih institucija BiH

M.

Skandal: Zastava tzv. OVK na ambasadi Srbije

M.

Reuters: EU više ne može da garantuje sigurno članstvo balkanskim državama

M.

Ostavite komentar