U KS četvrti za redom broj oporavljenih veći od broja novozaraženih - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U KS četvrti za redom broj oporavljenih veći od broja novozaraženih

Četvrti dan za redom u Kantonu Sarajevo potvrđeno je više oporavljenih od Covid-19 infekcije od broja novozaraženih koronavirusom – saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

“Registrovano je 240 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize 1.009 uzoraka, ali i 551 oporavljena osoba od ove zarazne infekcije. Riječ je o uzorcima prikupljenim u periodu od 15. do 18. novembra ove godine, a rezultati njihove analize dostavljeni su Zavodu za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata”, objavljeno je na web sajtu Vlade KS.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 158 novozaraženih osoba, odnosno 65,83 posto, i u samoizolaciji su od ranije. Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno još 5.196 slučajeva zaraze koronavirusom – ističe se.

“Na bolničkom liječenju nalazi se 389 oboljelih osoba, od kojih je 299 hospitaliziranih na klinikama i Izlolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a 90 u Općoj bolnici. Tri pacijenta koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju”, navode iz Vlade.

U protekla 24 sata, sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 18 osoba. Osam pacijenata je preminulo, tokom jučerašnjeg dana, tako da je ukupan broj umrlih povećan na 202 osobe.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 6.628 osoba u Kantonu Sarajevo.

“Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa”, ponavljaju i pobovno poručuju stanovništvu KS iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

N1

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar