U Kantonu Sarajevo 18 novozaraženih, u Zetri i danas vakcinacija bez najave - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Kantonu Sarajevo 18 novozaraženih, u Zetri i danas vakcinacija bez najave

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testirane 491 osobe potvrđeno je 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Također, od posljedica zaraze koronavirusom oporavilo se 16 građana.

U istom periodu nije bilo smrtnih ishoda od koronavirusa u ovom kantonu.

Trenutno je na bolničkom liječenju 35 pacijenata, od kojih njih 20 ima akutnu infekciju, dok su ostali post-covid ili se nalaze na opservaciji tj. trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 19 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” njih 16. Nema pacijenata na respiratoru, kao ni na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.110 osoba zaraženih koronavirusom i 51.693 izliječenih. Kanton Sarajevo danas bilježi 126 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 830 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 19, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 31.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 59 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 175 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 24 poziva, a obavljeno je 39 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 468 doza vakcina. I danas će u Zetri biti “Dani otvorenih vrata”, odnosno otvoreni pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Iz Ministarstva upućuju poziv građanima da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Klix

Danas objavljeno

Tragedija na Trgu Krajine: Jedna osoba se srušila na autobuskom stajalištu i preminula

M.

Banjaluka: Dvije osobe izbo nožem, treću zatvorio u podrumu

M.

U Sloveniji zaraženo 775 osoba

M.

Ostavite komentar