U Kantonu Sarajevo 16 novozaraženih koronavirusom, nije bilo preminulih - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Kantonu Sarajevo 16 novozaraženih koronavirusom, nije bilo preminulih

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom od testirane 683 osobe. Od Covid-19 infekcije oporavilo se sedam naših sugrađana i, na sreću, nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 21 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 11, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 10. Na respiratoru i na kiseoničkoj potpori disanju nalaze se dvije osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 71 aktivan slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 658 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.737 osoba zaraženih koronavirusom i 51.379 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je devet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 51 pacijent i nije bilo transporta na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 254 PCR brisa. Covid-pozivni centar zabilježio je 120 poziva, a obavljen je 31 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri je aplicirano 1.813 doza vakcina. Danas je planiran nastavak revakcinacije građana AstraZeneca i Pfizer vakcinama, kao i revakcinacija vakcinom Sinovac uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH. Također će biti organizirana i vakcinacija onkoloških pacijenata.

Iz Ministarstva zdravstva KS podsjećaju građane da, u slučaju da ne dobiju termin za revakcinaciju AstraZenecom putem Informacionog sistema ZZO-a, treba da dođu u Zetru na dan koji je, prema navedenom planu, određen za njihovu revakcinaciju.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre i visokih temperatura zraka, mole građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U protivnom će biti vraćeni, kako bi štitili zdravlje svih, a pogotovo onih građana koji dođu u propisanom terminu i budu prinuđeni da čekaju zbog onih koji su došli bez poziva. Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Klix.ba

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar