9. Maja 2021.

U Kantonu Sarajevo 15 novozaraženih osoba koronavirusom, jedna osoba preminula

Big Portal

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 11, odnosno 73,3 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminuo je jedan pacijent koji je bio zaražen ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus je testirano 299 osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 633 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 3.105 naših sugrađana.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.165 zaraženih osoba koronavirusom i 50.293 izliječene. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 21, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 35.

Trenutno su u KS hospitalizirana 144 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 82, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 62 pacijenta.

Na respiratoru su četiri pacijenta, tri na KCUS-u i jedan u Općoj bolnici. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 15 pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene četiri osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 183 pacijenta, od kojih je pet transportovano na KCUS i, poslije duže vremena, niti jedan u Opću bolnicu.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 49, u Novom Gradu 14, u Semizovcu 16 i na Ilidži pet. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 237.

Covid-pozivni centar je zabilježio 168 poziva, a obavljeno je i 138 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare