U Kanadi pronađena još 182 posmrtna ostatka indijanske djece - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Kanadi pronađena još 182 posmrtna ostatka indijanske djece

Iz Zajednice indijanskih plemena u Kanadi su istakli da su otkrili posmrtne ostatke još 182 indijanske djece na području bivšeg internata i škole nadomak grada Kenbruka u Britanskoj Kolumbiji. Ovim otkrićem se povećao broj neoznačenih grobnica širom zemlje.

Pojašnjeno je da je radar koji prodire kroz zemlju otkrio ove posmrtne ostatke u internatu Svetog Eugena, a neki od ostataka, kako se navodi, pokopani su u plitkim grobovima dubine tri i četiri metra.

  • Vjeruje se da su ostaci ove 182 duše iz plemena Ktunaxa, kao i zajednice Aq’am – dodali su.

Od 19. vijeka, više od 150.000 djece, pripadnika indijanskih plemena bilo je prinuđeno pohađati škole koje finansira država, a sve kako bi se prisilno asimilirali u kanadsko društvo.

U školama u kojima je na hiljade djece preminulo od bolesti i zanemarivanja, bilo je i mnogo zlostavljanja. Ovo novo otkriće neoznačenih grobnica u školi Svetog Eugena je samo još jedna u nizu onih koje su otkrivene u protekle dvije sedmice.

Podsjetimo da su prošle sedmice članovi indijanskih plemena Cowessess u Saskačevanu otkrila 751 neoznačeni grob. Takođe, pripadnici organizacije Tk’emlúps te Secweeepemc objavili su da su pronašli 215 neoznačenih grobova u koje su, kako se vjeruje, većinom ukopana djeca.

Pripadnici domorodačkih plemena su ispričali kako se rođaci i porodice ubijenih i danas suočavaju sa traumama koje su posebno došle do izražaja zbog činjenice da se Kanada odbila suočiti sa istinom koja je povezana sa neoznačenim grobnicama u katoličkim internatima.

Danas objavljeno

Sjednica PD PS BiH održana bez prisustva poslanika iz Srpske

M.

Komite zovu na rušenje vlasti, hoće “crnogorski dogovor”

M.

Italiju pogodila serija tornada, nastale poplave

M.

Ostavite komentar