U Kanadi pronađena još 182 posmrtna ostatka indijanske djece - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Kanadi pronađena još 182 posmrtna ostatka indijanske djece

Iz Zajednice indijanskih plemena u Kanadi su istakli da su otkrili posmrtne ostatke još 182 indijanske djece na području bivšeg internata i škole nadomak grada Kenbruka u Britanskoj Kolumbiji. Ovim otkrićem se povećao broj neoznačenih grobnica širom zemlje.

Pojašnjeno je da je radar koji prodire kroz zemlju otkrio ove posmrtne ostatke u internatu Svetog Eugena, a neki od ostataka, kako se navodi, pokopani su u plitkim grobovima dubine tri i četiri metra.

  • Vjeruje se da su ostaci ove 182 duše iz plemena Ktunaxa, kao i zajednice Aq’am – dodali su.

Od 19. vijeka, više od 150.000 djece, pripadnika indijanskih plemena bilo je prinuđeno pohađati škole koje finansira država, a sve kako bi se prisilno asimilirali u kanadsko društvo.

U školama u kojima je na hiljade djece preminulo od bolesti i zanemarivanja, bilo je i mnogo zlostavljanja. Ovo novo otkriće neoznačenih grobnica u školi Svetog Eugena je samo još jedna u nizu onih koje su otkrivene u protekle dvije sedmice.

Podsjetimo da su prošle sedmice članovi indijanskih plemena Cowessess u Saskačevanu otkrila 751 neoznačeni grob. Takođe, pripadnici organizacije Tk’emlúps te Secweeepemc objavili su da su pronašli 215 neoznačenih grobova u koje su, kako se vjeruje, većinom ukopana djeca.

Pripadnici domorodačkih plemena su ispričali kako se rođaci i porodice ubijenih i danas suočavaju sa traumama koje su posebno došle do izražaja zbog činjenice da se Kanada odbila suočiti sa istinom koja je povezana sa neoznačenim grobnicama u katoličkim internatima.

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar