U jednom sektoru mladi milijarderi "proizvode" se kao na traci - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

U jednom sektoru mladi milijarderi “proizvode” se kao na traci

Tehnologijom se bavi 28 milenijalaca-milijardera, a među najbogatijih 10 čak je sedam iz tehnološkog sektora.

Kako i priliči, mlada generacija najviše se obogatila baveći se tehnologijom. Naime, taj je sektor ubedljivo vodeći po broju milijardera među milenijalcima, generacijom u dobi između 23 i 38 godina.

Postati milijarder nije lako, a zadobiti taj laskavi status u tako ranoj fazi života još je teže. U toj starosnoj grupi trenutno je 78 milijardera koji raspolažu s impozatnih 418,6 milijardi dolara.

Dvocifreni broj

Međutim, ulazak u elitno društvo bogataša lakši je, uslovno rečeno, ako se bavite tehnologijom, pokazuju podaci veb stranice Fizikal gold (PhysicalGold) koja je analizirala podatke rang liste milijardera magazina Forbs. Analiza pokazuje da se najviše milijardera iz generacije milenijalaca nalazi u tehnološkom sektoru, čak 28. Njihova ukupna imovina doseže 254,5 milijardi dolara.

To je ujedno i jedini sektor koji je uspeo da “proizvede” dvocifreni broj mladih milijardera. Sledeći sektor su finansije i ulaganja sa osam mladih bogataša koji ukupno raspolažu sa 24,6 milijardi dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

Automobilska industrija, moda i trgovina, zdravstvo te mediji i zabava imaju po šest predstavnika među bogatim milenijalcima. Najveća imovina u toj grupi akumulirana je u medijskoj industriji, 37 milijardi dolara.

Proizvodni sektor iznedrio je pet milijardera, rudarstvo i nekretnine po četiri, energetika i industrija pića po dva, a samo jednog predstavnika ima uslužni sektor. Zanimljivo, sektori građevinarstva, igara na sreću, logistike, sporta i telekomunikacija nisu uspeli nijednog milenijalca da pretvore u milijardera.

Dominacija tehnološkog sektora još je jasnija ako se pogleda rang lista 10 najbogatijih milenijalaca na svetu. Naime, čak sedam njih za svoj bezbrižni materijalni status može zahvaliti tehnološkom sektoru.

Na vrhu je Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka s imovinom od 97 milijardi dolara. Ostali milenijalci nisu mu ni blizu po bogatstvu. Naime, prvi pratilac je osnivač još jedne društvene mreže, TikToka, Žang Jiming.

Zahvalni precima

Osnivanje kompanije Bajt dens (ByteDance) koja stoji iza TikToka donelo je Žangu imovinu od 35,6 milijardi dolara. Među prvih 10, predstavnike još imaju sektori finansija, proizvodnje te trgovine. No, valja naglasiti kako je i milijarder “finansijaš” na neki način povezan s tehnologijom.

Radi se o Semu Benkmenu-Frajdu, osnivaču berze kriptovaluta FTX. S imovinom od 8,7 milijardi dolara Benkman-Frajd deli 10. poziciju sa Dankinjom Agnete Kirk-Tingord koja predstavlja sektor proizvodnje. Inače, radi se o praunuci osnivača Lega koja deli 75 odsto vlasništva nad tim čuvenim proizvođačem igračaka sa svojim ocem, bratom i sestrom.

Dok se ne bavi poslovanjem Lega, Agnete Kirk-Tingord danska je reprezentativka u dresurnom jahanju, a na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila je 26. poziciju u pojedinačnoj konkurenciji. I drugi predstavnik koji ne dolazi iz tehnološkog sektora za svoj status milijardera može zahvaliti precima.

Radi se o Lukasu Voltonu, unuku Sema Voltona koji je osnovao Volmart. Geografski gledano, najviše milenijalaca milijardera dolazi iz SAD, njih 33 odsto, a sledi Kina sa 20,5 odsto.

Mladi milijarderi žive još u Nemačkoj, Rusiji, Brazilu, Hong Kongu, Danskoj, Australiji, Švedskoj, Kanadi, Irskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Indiji i Finskoj.

Danas objavljeno

Ukoliko želite ozbiljnu vezu, izbjegavajte muškarce u ovim godinama

Vanja A

Kuća od slatkiša iz bajke o Ivici i Marici ipak postoji, evo kako izgleda

Vanja A

“Sarmagedon”: Burek sa sarmom izazvao buru na društvenim mrežama

Vanja A

Ostavite komentar