U Jajcu uhapšeno lice zbog trovanja na desetine pasa - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

U Jajcu uhapšeno lice zbog trovanja na desetine pasa

Operativnim radom na terenu policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave Jajce i Policijske stanice Jajce otkrivena je i uhapšena osoba koja je trovala pse na području ovog grada, potvrdio je Klixu portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić.

Riječ je o V.B. 1964. godište iz Jajca koji se tereti za počinjenje krivičnog djela ubijanje i mučenje životinja. Protiv osumnjičenog preduzimaju se zakonom propisane mjere i radnje, a za ovo krivično djelo u Federaciji BiH propisana je novčana kazna, odnosno kazna zatvora do jedne godine.

“U periodu od 15. februara do 5. aprila 2020. godine u Policijsku stanicu Jajce u različitim vremenskim terminima i lokacijama prijavljivano je trovanje 35 pasa. Policijski službenici su i pored brojnih aktivnosti zbog epidemije koronavirusa se posvetili pronalasku krivca u čemu su, svojim angažmanom, i uspjeli”, kazao nam je portparol MUP-a SBK.

Brzom veterinarskom intervencijom Veterinarske stanice Jajce, usljed trovanja, uspješno je spašeno 13 pasa. Počinilac je otrove miješao u mljeveno meso i bacao psima.

Građani Jajca svjedočili su ružnim i nehumanim scenama trovanja pasa, a pored uličnih otrovani su i kućni ljubimci koji su vlasnicima zasigurno kao članovi porodice.

Iz Udruženja “Ljubitelji pasa” apelovali su više puta da se počinilac pronađe, a kako su kazali “obdukcijama je utvrđeno da se radi o trovanju organskim otrovom koji je stavljan u kobasice. Međutim, niko se ne pita da li taj isti otrov može prouzrokovati i ljudsku smrt?”

Iz Udruženja su se više puta požalili da se ovoj “civilizacijskoj sramoti” pretežno ćuti, no policija Srednjobosanskog kantona se odlučila pozabaviti ovim problemom koji postoji i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

(Klix)
(Foto: Jajce – online)

Danas objavljeno

Birajte alternativne pravce: Velike gužve na zapadnom tranzitu u Banjaluci

M.

Lančani sudar na putu Banjaluka-Prijedor: Policija i Hitna pomoć na mjestu nesreće

M.

Opozvan Fikret Abdić

M.

Ostavite komentar