12. Augusta 2021.

U Jablanici aktivan požar, potrebna pomoć helikoptera

Big Portal

Požar je još aktivan i na nepristupačnom stjenovitom i strmom je terenu. Vatrogasci su jutros ugasili jedno požarno čvorište u blizini Željezničke pruge u Jablanici, ali i dalje gori šuma i nisko raslinje. U blizini nema ugroženog stanovništva, navodi se u izvjaštaju Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Požar je buknuo u srijedu oko 15:50 sati kod Komadinovog vrela u Jablanici, ispod dalekovoda, vjerovatno od električnog pražnjenja, dodaje se.

Takođe, usljed jakog vjetra u srijedu oko 13:00 sati došlo je do proširenja požara, ispred naseljenih mjesta Stupišta i Zaušje, u općini Stolac. Požar trenutno ne prijeti kućama. Gori trava, nisko i visoko rastinje, ali je zbog nepristupačnosti terena otežano gašenje na tim lokacijama. Tokom jučerašnjeg dana na ispomoći u gašenju požara bili su i pripadnici PVJ Čapljina i vlasnik jedne privatne cisterne. Na terenu se trenutno nalaze pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

U isto vrijeme, iza podneva, ponovno se aktiviralo požarište kod brda Budisavine, općina Čapljina, gdje je jedan dio požarišta nepristupačan zbog miniranog područja pa se ne može gasiti s kopna. Vatrogasci su stalno na terenu i kontrolišu požarište, te za sada nema ugroženog stanovništva.

U Mostaru, Prozoru Rami i Neumu gorjeli su nisko raslinje, otpad i trava, ali su svi požari lokalizirani.

Fena

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare