10. Novembra 2022.

U Italiji predstavljen električni SUV Aehra, stiže i sedan

Big Portal

Riječ je o italijanskoj kompaniji Aehra koja je dizajnirala električni SUV zanimljivog izgleda. Iako nije prvi SUV s gullwing vratima, ipak jeste prvi koji ima i gullwing i leptir (butterfly) vrata.

Prednja vrata se otvaraju prema gore i naprijed, dok stražnja jednostavno idu prema gore. Vrata su ujedno i najuočljivija karakteristika novog električnog SUV-a, ali pažnju privlače i ultra tanki bočni retrovizori te kratko prednje i stražnje vješanje.

Bočni retrovizori su inspirisani trkaćim motociklima, a nageto vjetrobransko staklo se spaja s krovom koji se potom spušta nazad u fastback stilu. Šef dizajna u kompaniji Aehra, Filippo Perini, rekao je da dizajn automobila predstavlja “hrabar pristup”. On je ranije bio glavni dizajner u kompaniji Lamborghini, tako da ovakav intrigantan izgled električnog SUV-a i nije neko veliko iznenađenje.

Očekivano, pored toga što je atraktivan, dizajn je fokusiran na aerodinamičnu efikasnost, ali detalja o tome zasad nema. Poznato je da SUV ima aktivne aerodinamične komponente naprijed i nazad kako bi se optimizirale performanse, efikasnost i sigurnost. Aehra također koristi kompozitne materijale u konstrukciji SUV-a.

“Aehra SUV predstavlja radikalnu kombinaciju vrhunskih održivih materijala, ultranapredne tehnologije električnih vozila, pametnih tehnologija izrade i čistog italijanskog dizajna”, izjavio je osnivač i direktor kompanije Aehra Hazim Nada.

Kompanija je otkrila dizajn eksterijera električnog SUV-a u Milanu, gdje se nalazi i sjedište Aehre. Radi se i na električnom sedanu koji bi trebao debitovati 2023. godine. Ako sve bude išlo prema planu, SUV i sedan će se isporučivati kupcima od 2025. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare