U Italiji osnovan prvi sindikat koji štiti prava „zaposlene“ stoke - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

U Italiji osnovan prvi sindikat koji štiti prava „zaposlene“ stoke

Iz Kremone, grada u regionu Lombardija u Italiji, stiže vest o sindikatu za životinje koje „rade“. Ovaj prvi sindikat u istoriji čiji je cilj zaštita prava životinja na farmama čini grupa profesionalaca koji će se truditi da poboljšaju njihove uslove života u štalama, brinuće o njihovom zdravlju i prostoru koji im je na raspolaganju, a vršiće i stalnu kontrolu koja se tiče njihovih prava.

OBA, što je skraćenica za Praćenje blagostanja životinja (Osservatorio del Benessere Animale), rođen je iz ideje veterinara Nikola Mirka Bizolatija i agronoma, te uzgajivača stoke Matije Vaste. Deo tima su i advokat Vitorio Bandera, kao i istoričar i ilustrator Gvido Damini.

„Mlekare se direktno pridružuju sindikatu, ali ‘borbom za prava životinja’ će se direktno baviti veterinar prateći firme“, objašnjava Bizolati za italijanske medije, dodajući da: „Ako utvrdimo porast mortaliteta, npr. tražim praćenje krvne slike kako bi se utvrdilo da li je kolostracija teladi obavljena u pravo vreme ili su prekršene druge mere“.

Ideja je da mlekara simbolično preuzme sva stada od kojih se snabdeva, da poštuje njihovo dostojanstvo i da im omogući beneficije kao da su zaposleni. Ovo bi trebalo da podrazumeva bolje garancije za brigu o steonim kravama, testove krvi i veterinarske preglede teladi.

„Intenzivan uzgoj je pogrešan jer uništava rezerve krava namenjenih za proizvodnju mleka. Potreban nam je ‘relaksirajući’ uzgoj, jer ako je životinja dobro, dobijamo i bolje proizvode koje cene kupci“, naglašava veterinar, pokretač sindikata.

Drugi ključni element je digitalizacija. Koristeći softver, mlekare mogu direktno da prate kako su štale snabdevene, da dobijaju zbirne podatke o broju životinja, boksevima i pojilicama, kao i raspoloživom prostoru. Na ovaj način mlekara može ciljano da proverava da li se u štalama poštuju pravila zdravih uslova za smeštaj krava, da li je prostor skučen i kakav je tretman životinja, kao i za dobijanje podataka koji će im omogućiti prognozu količine mleka koje će dati krave u naredne četiri godine sa eventualnom greškom od svega jedan odsto.

Nikolo Bazolati, pokretač osnivanja sindikata za zaštitu krava na farmama

„Na ovaj način krave će biti bezbednije, manje će zagađivati okolinu i biće zdravije, što se održava i na krajnji proizvod“, podvlači Bizolati.

Prva mlekara koja se upisala u sindikat je „Ca De Stedfani“ i koja proizvodi i poznati sir Grana Padano i poseduje 24 štale, a u svakoj od njih živi 300 krava. U ovaj projekat ulazi i udruženje uzgajivača i njihovih zaposlenih ne bi li se i drugima približio pristup naprednoj praksi koja vodi računa o blagostanju krava.

„Sa pravim investicijama moguće je napraviti štale koje vrede tri miliona evra potpuno robotizovane u kojima krave neće ni sresti čoveka, jer čovek zna da bude zao, a roboti ne. Ljudi koji rade sa životinjama, a nisu obučeni, neinformisani su i slično, rade lošije od onih koji su profesionalci. Odnos između čoveka i stoke star je 12000 godina, ali robot, s obzirom na to da bi imao više podataka, znao bi i kako bolje da vodi računa o kravama“, dodao je Bisolati u svojoj izjavi za medije.

Ovaj projekat će zvanično biti predstavljen na Sajmu u Kremoni uz plakat koji promoviše prava životinja, koji će papkom „potpisati“ najlepša krava izabrana među 650 kandidatkinja koje su učestvovale u takmičenju u ovom lombardijskom gradu.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Ne kažnjavajte dijete, radite na sebi

Vanja A

Pol Rad izgleda kao da ne stari i konačno nam je otkrio u čemu je tajna

Vanja A

Jedva preživio kao štene, sad ima skoro 31. godinu i najstariji je pas na svijetu

Vanja A

Ostavite komentar